Započelo arheološko istraživanje na Gradini

- 15. rujna 2017.

Arheološka istraživanja na Gradini započela su u utorak 12.9. i možemo reći da se napredak već vidi, laički rečeno vidljivi su stari zidovi odnosno bedemi bastiona. Ovo nam je gradonačelnik Drniša Josip Begonja kazao o početku provedbe projekta revitalizacije Gradine:

-Započela su arheološka istraživanja koja su preduvjet projektiranju novih sadržaja na našoj utvrdi. Za sada je iskopan samo jedan dio odnosno sondaža, a za 20 – 30 radnih dana bi trebala završiti svi arheološki radovi te ćemo dobiti pravu sliku onoga što se danas nalazi ispod zemlje na određenim dubinama kako je to konzervatorskim elaboratom predviđeno. -kazao je gradonačelnik Begonja te dodao -Vjerujem da će naša projektna ideja koju smo nominirali kroz projekt integrirana obnova kulturne baštine grada drniša za ovo nepokretno kulturno dobro zaživjeti i da ćemo moći ići dalje na projektiranje odnosno izradu idejnog glavnog izvedbenog projekta, kako bi se iduće godine krajem kolovoza to jest početkom rujna prijaviti na mjeru B za izvođenje radova.

 Sva ova istraživanja iziskuju i određene financijske troškove. Gradonačelnik nam je kazao sljedeće: -Ovo je nakon provedenog postupka javne nabave negdje oko 370 000 kn s PDV-om. Poštujući odredbe zakona izabrana je ova tvrtka i sve reference su na njihovoj strani jer su ovakve radove radili i na području grada Šibenika na tvrđavi Barone, odnosno tvrđavi svetog Ivana.- kazao je gradonačelnik Begonja.

Voditeljica arheoloških istraživanja na Gradini Helena Nodilo nam je kazala sljedeće o iskapanju.

-U narednih 30ak dana će se istražiti preko 1000 kvadrata površine na Gradini te ćemo pokušati utvrditi koji su ostaci ovdje sačuvani.Teren je u jednom dijelu možda nepristupačan, ali mi imamo iskustva s tim. Radovi napreduju predviđenim tempom, a možda možemo reći i bolje nego smo očekivali. Ovo je dosta širok arheološki obuhvat, na devet mjesta ćemo kopati i pokušati definirati što se ovdje događalo. Za mjesec dana ćemo biti puno pametniji.- kazala nam je Helena Nodilo.

Na lokalitetu se nalazi i bager koji pomaže pri otkapanju područja, a voditeljica istraživanja otklonila je mogućnost oštećivanja lokaliteta pri otkapanju. – Mi smo konstantno ovdje u nadzoru i svaki put kada se bager približi zidu, zaustavimo ga i očistimo to područje, tako da ne postoji opasnost da se ošteti nekakav zid.

Istaknula je kako imaju vrlo zanimljiv posao -Naš posao je takav, pun iznenađenja. Svaki dan nešto novo otkrijemo, nekad teški uvjeti rezultiraju lijepim nalazima pa je na taj način naš rad nagrađen. – kazala nam je Helena Nodilo te dodala da su osim bedema pronašli i sitne arheološke predmete – Od pokretnog arheološkog materijala našli smo topovsku kuglu i nešto malo keramike. Ovdje se život odvijao i puno prije nego je Gradina postojala čemu svjedoči i ova keramika iz brončanog doba koju smo pronašli.

Svi zidovi i bedemi koji se pronađu biti će konzervirani i neće se zatrpati već će biti izloženi i ukomponirani u projekt kao dodatan sadržaj.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian