‘Visovac u Zagrebu’: Predstavljanje projekta u Muzeju za umjetnost i obrt

- 29. listopada 2019.

Najveći projekt Muzeja za umjetnost i obrt ove godine nazvan ‘Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini’ danas će biti predstavljen u Zagrebu.

Naime Muzej za umjetnost i obrt priprema izložbu na kojoj će uskoro javnosti biti predstavljena iznimno vrijedna kulturna i umjetnička baština Franjevačkog samostana Majke od Milosti na Visovcu.

U prigodi velike izložbe većina od oko 500 predmeta iz franjevačke samostanske riznice, biblioteke i arhive nakon mnogih stoljeća po prvi put napustilo je Visovac i franjevce.

U Muzeju za umjetnost i obrt prvi će put biti predstavljeni rezultati trogodišnjeg rada na istraživanju, valorizaciji i stručno-znanstvenoj obradi korpusa kulturne i umjetničke baštine koja se čuva na Visovcu te rezultati opsežnih i dugotrajnih restauratorskih i konzervatorskih zahvata na građi koja je stoljećima sakupljana i čuvana u Franjevačkom samostanu.

Na ovom složenom interdisciplinarnom, izložbenom i nakladničkom projektu, pod vodstvom muzejske savjetnice dr. sc. Anđelke Galić, autorice izložbe i urednice monografije, pune tri godine radio je tim stručnjaka – kustosa, konzervatora i restauratora, među kojima iz Gradskog muzeja Drniš kustosica Antonija Tomić.

Na predstavljanju će govoriti Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt; fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja; dr. sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda, te dr. sc. Anđelka Galić, muzejska savjetnica i voditeljica projekta. Projekt je realiziran uz potporu Grada Zagreba i Gradskog ureda za kulturu te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Program započinje u 12 sati. Nazočiti će franjevci sa Visovca sa gvardijanom fra Božom Duvnjakom koji je također značajno doprinio postavljanju izložbe, gradonačelnik Grada Drniša mr.sc. Josip Begonja, zamjenik gradonačelnika Tomislav Dželalija, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Davor Gaurina, kustosica Antonija Tomić, a nastupiti će i drniški Gradski pjevački zbor Neuma.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background