Visoki upravni sud poništio dozvolu ministarstva o spaljivanju opasnog otpada na području Grada Drniša

- 7. prosinca 2017.

Visoki upravni sud Republike Hrvatske poništio je presudu Upravnog suda u Splitu i poništio je dozvolu za gospodarenje otpadom Ministarstva zaštite okoliša i prirode od 05. listopada 2015. godine. Riječ je o dozvoli izdanoj tvrtki GIRK Kalun d.d. iz Drniša.
– ‘Od samog početka tvrdili smo da je dozvola nezakonito izdana, a presuda je to potvrdila. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode prilikom izdavanja dozvole nije uvažilo stavove Grada Drniša, a prije svega nije uvažilo prostorno plansku dokumentaciju Grada Drniša i Šibensko kninske županije. Također, Ministarstvo nije uvažilo ni naše mišljenje kojim smo se kao stranka u postupku očitovali na njihov elaborat zaštite okoliša. Grad je prije dvije godine pokrenuo pravnu bitku, i još jednom se pokazalo da je pravda spora ali dostižna, kazao nam je gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja.

Kronologija događa je slijedeća:

  • Još 2012. godine pokojni gradonačelnik Ante Dželalija žali se na spaljivanje troske kao opasnog otpada iz šibenskog TEF-a, nakon njega tu borbu nastavila je njegova zamjenica Vlatka Duilo krajem 2012. i početkom 2013. godine.
  • 2014. godine održana je javna rasprava na rješenje Objedinjenih uvjeta zaštite okoliša radi izdavanja dozvole za gospodarenje opasnim otpadom na kojoj se iznijelo niz primjedbi, ali koje nisu uvažene.
  • 2015. u srpnju Grad Drniš se kao stranka u postupku negativno očitovao Ministarstvu zaštite okoliša.
  • Iste godine u listopadu Ministarstvo tvrtci izdaje dozvolu, na koju se nije mogla izjaviti žalba već pokrenuti upravni spor što Grad Drniš i čini u studenom iste godine.
  • U veljači 2017. godine Upravni sud u Splitu polazeći od toga da je riječ o gospodarskoj zoni, te sa stanovišta Zakona o održivom gospodarenju otpadom, a zbrinjavanje otpada je gospodarska djelatnost presuđuje da je sukladno Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, sa dozvolom sve u redu.
  • U ožujku 2017. godine Grad Drniš žali se Visokom upravnom sudu na takav pravorijek i danas dobiva rješenje odnosno presudu da je konačno u pravu.
    U obrazloženju presude Visokog upravnog suda navodi se da dozvola nije pravovaljana jer je izdana protivno temeljnim gradskim pa i županijskim aktima jer na predmetnoj lokaciji za koju je izdana dozvola u prostorno planskoj dokumentaciji nisu dozvoljeni ni gradnja, ni smještaj građevina i postrojenja za gospodarenje opasnim otpadom.

– ‘Odnosi li se to na aferu sa zagrebačkim muljom, zbog čega smo se svi proteklih tjedana digli na noge, to tek treba vidjeti. Pričekajmo analize koje je od mjerodavnih institucija zatražio međimurski župan koji se bori sa sličnim problemom, pa bude crno na bijelo jeli riječ o opasnom ili neopasnom otpadu.
Važno je to da GIRK Kalun sasvim sigurno ne može spaljivati nikakav opasni otpad jer po dozvoli izdanoj od Ministarstva zaštite okoliša mogli su termički obrađivati cijeli niz opasnih otpada, a ne samo mulj’, kazao je gradonačelnik Josip Begonja, koji se zahvaljuje svima koji su stali u obranu Grada Drniša, u obranu čistog zraka i zdravlja ljudi, te načela zakonitosti i javnog dobra.
– ‘Posebno vijećnici Vlatki Duilo iz HNS-a koja se iznimno godinama do sada se zalagala za ovu problematiku.
Mi imao zacrtani pravac razvoja, i nećemo dozvoliti da on bude ugrožen ničijim planovima brze zarade u smislu gospodarenja opasnim otpadom na ovom prostoru’, poručuje gradonačelnik Begonja.

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian