Više od 100 izvođača na prve dvije večeri Pasionske baštine

- 17. ožujka 2015.

Foto: Marija Lojić

Pasionski oratorij „Zadnja postaja” nadahnut pučkim crkvenim pjevanjem otoka Ugljana, iz zadarskog arhipelaga, te bremenitim životom otočnih težaka, koji se u ovoj umjetničkoj interpretaciji povezuje s Kristovom mukom i idejom Spasenja otvorio je ovogodišnje XIV. Večeri pasionske baštine u Drnišu. U izvedbi sudjelovao je velik broj izvođača, njih 70 . Glazbeni dio oratorija izveli su Crkveni zbor Sv. Cecilije župe Preko i Komorni zbor Condura Croatica-Zadar, dok su za onaj glumački dio bili zaduženi članovi Izvorne folklorne skupine „Kanica” i Udruga žena Luzor-Preko. Autor glazbe i teksta je Ivo Nižić, dramatizacija i režija djelo su glumice Milene Dundov. Bio je ovo veličanstveni uvod u preostale četiri večeri pasionske baštine koje u Drnišu traju do 25. ožujka.

Na drugoj večeri, sinoć, nastupio je mješoviti pjevački zbor KUD-a „INA” iz Zagreba pod vodstvom dirigenta Bojana Pogrmilovića. Izveli su koncert duhovne glazbe pod nazivom „Tužna plače”. Zbor KUD-a „INA”, broji 40 članova, jedan je od najboljih hrvatskih mješovitih pjevačkih zborova koji bilježi brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu, i pobire brojne nagrade. Dio njihovog glazbenog izričaja čine duhovne skladbe, zborske obrade hrvatskog i svjetovnog folklora, a izvode i obrade zabavno glazbenih evergreena. Zbor je od dolaska sadašnjeg dirigenta Bojana Pogrmilovića izveo preko 180 naslova. Dirigent Pogrmilović bio je pod dojmom nastupa u Drnišu, oduševljen akustičnosti drniške župne crkve Gospe od Ružarija te najavio mogućnost snimanja njihovog nosača zvuka u našoj crkvi.

Foto: Darija Matić

Za one koji su propustili ove dvije večeri , treća je u srijedu 18.ožujka kad će na velikom oltaru Gospine crkve nastupiti 50 novih izvođača. Koncert duhovne glazbe pod nazivom „Pred tobom padam nice” pripremaju drniški Gradski pjevački zbor Neuma i gosti Mješoviti katedralni zbor iz Šibenika. Zborovima ravnat će dirigentice, dvije Jelene, Prpa i Mikulandra.

Koncert započinje od 18.30 sati . Ulaz je kao i na se dosadašnje Večeri pasionske baštine slobodan.

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background