Obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana

- 30. listopada 2015.

Foto: Josip Živković

Bliži nam se blagdan Svih svetih i Dušni dan – dva dana u godini kada se vjernici posebno sjećaju svojih pokojnih te posjećuju groblja, mole, polažu cvijeće i pale svijeće. 

Tim povodom drniška FRAMA organizira Holywin – bdijenje uoči blagdana Svih svetih. Program počinje sutra u crkvi Sv. Ante u 17.30 sati svetom krunicom, a nastavlja se u 18 sati misom i klanjanjem pred Presvetim sakramentom. Nakon klanjanja slijedi druženje u župnoj dvorani uz prikazivanje filma Heaven Is for Real koji se temelji na istinitom događaju.

Na sam blagdan Svih svetih, 1. studenog, svete mise u našoj župi održat će se u Gospinoj crkvi u 10 sati, zatim u 15 sati u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Badnju te u 18 sati u crkvi sv. Ante. Nakon večernje svete mise FRAMA, Franjevački svjetovni red, krizmanici i Misijska grupa organiziraju procesiju sa upaljenim svijećama prema groblju u Badnju kako bi na simboličan način kao župna zajednica i kao kršćani obilježili dan pokojnika. Iz Župe pozivaju vjernike da im se pridruže.
Istog dana svete mise će se održati i u Sedramiću u 10 sati te u Žitniću u 11.30 sati.

U ponedjeljak, 2. studenog, na Dušni dan svete mise će se održati u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Badnju u 10 sati, a u 18 sati u crkvi sv. Ante. Sveta misa u Sedramiću će se toga dana održati u 10 sati, u Žitniću u 11.30 te na Lišnjaku u 15 sati.
Kako se ne bi stvarale prometne gužve prema gradskom groblju sv. Ivana u Badnju za blagdane Svih svetih i Dana mrtvih, 1. i 2. studenog uvodi se posebna regulacija prometa. U nedjelju od 8 do 17 i u ponedjeljak od 8 do 12 sati promet će se odvijati u jednom smjeru ulicom Put sv. Ivana iz grada prema groblju i dalje kroz Badanj do križanja s državnom cestom, odnosno ulicom Ivana Meštrovića. Iz Grada Drniša mole građane da se pridržavaju privremene regulacije prometa.

Povodom Dušnog dana izaslanstvo Grada Drniša predvođeno gradonačelnikom, Josipom Begonjom, u 9.30 sati u nedjelju će kod Središnjeg križa ispred crkve Gospe od Ružarija položiti vijenac i zapaliti svijeću u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

Kada govorimo o ponudi cvijeća na drniškoj gradskoj tržnici ona je bogata, kao i proteklih godina. No, kako nam je rekao jedan od prodavača, problem nije u prodaji već u slaboj kupovini te se nada da će sutra pred sam blagdan prodaja ipak porasti.
Cijene aranžmana su od 60 kuna naviše. Cijene cvijeća u lončanicama kreću se od 25 do 50 kuna, ovisno o veličini, plastični aranžmani su od 90 kuna pa naviše, buketi su oko 30 kuna.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background