Uštede za građane-novine u subvencioniranju energetske obnove kuća

- 30. travnja 2015.

Ilustracija

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas će objaviti javni poziv građanima – vlasnicima obiteljskih kuća koji se žele prijaviti za subvencije namijenjene energetskoj obnovi kuća, sa nizom novina.
Jedna od ključnih promjena u provedbi programa, u odnosu na prošlu godinu, je ta da se na javni poziv mogu javiti svi građani neovisno u kojem gradu ili općini žive,a javljaju se izravno u Fond. Izmjenama programa ujedno je utvrđeno da kuća ne smije imati više od 600 četvornih metara bruto površine, najviše tri stambene jedinice, dok najmanje 50 posto njene ukupne površine mora biti namijenjeno stanovanju.Ukinuta je i obveza izrade glavnog projekta za sve mjere osim za ugradnju sustava fotonaponskih pretvarača, što je znatno pojednostavilo proceduru i smanjilo troškove građana.
Za subvencije namijenjene energetskoj obnovi javiti se mogu samo vlasnici legalnih kuća, koji će se zatim prvo morati obratiti energetskom certifikatoru i, o trošku Fonda za zaštitu okoliša, napraviti energetski pregled kuće. S njim, i ostalom dokumentacijom, koja uključuje i ponudu izvođača radova odnosno dobavljača opreme, upućuju zahtjev Fondu za zaštitu okoliša koji odluku treba donijeti u roku mjesec i pol dana.

Ukinut je i sustav bodovanja , građani se mogu javiti za više mjera , a prijave se obrađuju po redoslijedu zaprimanja. Moguće je maksimalno dobiti od 84.000 do 168.000 kuna za jednu obiteljsku kuću. Odnosno od Fonda će biti moguće dobiti 40 do 80 posto vrijednosti investicije, ovisno o području na kojem se kuća nalazi. Područja se dijele na razvijena, brdsko-planinska i drugu skupinu otoka i na područje od posebne državne skrbi, prvu skupinu otoka i zaštićene dijelove prirode.
U ovoj je godini za tu namjenu osiguran 71 milijun kuna, budući da je dosta novaca ostalo od prošle godine, kad se za energetsku obnovu obiteljskih kuća javilo manje od 1.500 vlasnika, sredstava bi trebalo biti gotovo 200 milijuna kuna. Zahtjeve će Fond zaprimati do iskorištenja sredstava.
Za građane je izrađen vodič za dobivanje sredstva, osim toga na web stranicama Fonda bit će objavljen i popis ovlaštenih certifikatora koji sudjeluju u programu za svaku županiju , što je dodatna korisna informacija za građane.

Vodič kako do sredstava možete pogledati ovdje.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background