Uspješno održana obuka drniških gradskih vijećnika

- 9. prosinca 2013.

U organizaciji Grada Drniša, Udruge gradova u RH i Zaklade FriedrichEbert, najstarije političke zaklade u Njemačkoj, u Drnišu je ovog vikenda održana dvodnevna obuka za gradske vijećnike i članove Savjeta mladih Grada Drniša.

Foto: Radio Drniš

Cilj je bila obuka članova predstavničkih tijela kako bi polaznici dobili informacije i vještine koje su preduvjet za obavljanje dužnosti i zadaća vijećnika, a koju mogu kvalitetno ispunjavati tek kada imaju znanje, vještine, stavove i kad poznaju pravni okvir u kojem djeluju. Na obuci je sudjelovalo 10 od 16 vijećnika na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Antom Galićem , te predstavnici Savjeta mladih Grada Drniša.
Teme treninga bile su podijeljene u pet modula: Sustav i tijela lokalne samouprave, Odgovorno zastupanje interesa građana, Rad u Gradskom vijeću, Komunikacijske vještine i Financiranje lokalne samouprave.
Tijekom dvodnevnog treninga vijećnici su upoznati sa djelokrugom, tijelima, ovlastima i financiranju jedinica lokalne samouprave, sudjelovanju građana u procesima odlučivanja, etici, te aktima i nadzoru zakonitosti u funkcioniranje lokalne samouprave.U subotu sukroz interaktivnu radionicu imali priliku zajedno učiti i rješavati kviz na temu što je to djelokrug i zadaća lokalne samouprave , te kroz vježbu „ Gradimo grad po našoj mjeri” učiti o odgovornom zastupanju interesa građana. Jučer je pak najzanimljiviji dio bio simulacija jedne burne sjednice Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici raspravljali o prostornom planu i obnovljivim izvorima energije. Ništa manje zanimljiva nije bila ni radionica o osnovama javnog nastupa od treme do samopouzdanja .
Grad Drniš dugogodišnji je član Udruge gradova RH i ovo je prva edukacija gradskih vijećnika u Drnišu u osam godina od kad se ovi treninzi provode diljem Hrvatske . Predsjednik Gradskog vijeća Ante Galić kazao nam je da ovakvu obuku, iako je besplatna i nije na teret građana ,Grad Drniš dosada nije koristio ,a poseban naglasak radionice je bio na poticanju što bolje komunikacije među vijećnicima , odnosno što kvalitetniji i transparentniji rad Gradskog vijeća kao predstavničkog tijelagrađana Grada Drniša.
„Znanja i vještine koje su usvojili na ovoj dvodnevnoj obucizasigurno će pomoći gradskim vijećnicima u budućem radu i na taj način ih pripremiti da budu što sposobniji i kvalitetniji,te tako svojim radom opravdaju povjerenje koje su im dali birači.”, kazao je predsjednik A. Galić.
U ulozi predavača bile su ovlašteni treneri Udruge gradova , dr Ivica Poljičak, prodekan šibenskog Veleučilišta , aktualni predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika i Cecilija Tolo pročelnica ureda kninske gradonačelnice.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background