Uskrs

- 17. veljače 2009.

Uvijek je podsjećanje na neke lijepe stvari koje su nam se nekada događale ustvari dvosjekli mač. Podsjećamo se kako je nešto bilo kad smo bili mladi a i na činjenicu da je od tada prošlo puno, puno vremena.
Ono što ostaje konstanta u našim životima – to je Drniš, to su naši običaji, jedno pomalo ljubomorno čuvanje urbanog identiteta koji je uvijek slijedio onu lijepu tradiciju europske kršćanske civilizacije.
Uskrs je svakako jedno od centralnih mjesta u takvom poimanju života. Zamislimo vrijeme kad nije bilo interneta, kad nije bilo mobitela, kad nije bilo kompjuterskih igrica ili SMS-ova, kad nije bilo e-mailova i kad se slavio Uskrs. Htjeli ne htjeli, ljudi su više kontaktirali živom riječju, izravnim kontaktom, s puno više ljudske topline i izravnosti. Bilo je to vrijeme kad smo se svi osobno poznavali i kad su nam naše majke uvijek pri izlasku u grad davale mnoštvo uputa o ponašanju. Bilo je to vrijeme kad još nismo govorili o konzumentskoj civilizaciji, kad nismo govorili o sveopćoj globalizaciji i sličnim temama. Bilo je to vrijeme kad sam mojoj babi Ani u Ključu s radošću nazivao Boga a ona bi me pomilovala i nježno rekla: Srićo babina!
Tada je Uskrs značio krišom skupljana jaja, blagoslovljenu pogaču, možda poneki zalogaj slasne janjetine i puno promišljanja tome kakvi smo, sami prema sebi, kakvi smo prema drugima, koliko dobra činimo. To doba mladosti nas definitivno formira kao ljude, zato i ljubav prema ovome gradu, tada usađena u naša srca i dan danas plamti.
Danas svi kršćani slave Uskrs. Nije li i to jedan od znakova da upravo slavljenje Krista čini sve ljude bližima. Možda je to ponajbolje kazao jedan pisac riječima mladog dječaka.

Ide travanj
Svi cvjetovi bijeli
Veseli se Uskrsu
Drniš cijeli

U srca naša
Krist nam stiže
I oči naše
Ka nebu diže

Tako smo i mi
Ovako mali
Pred Isusom Kristom
Ponizno stali

Rođen je davno
U daleku kraju
Za njegovo raspeće
Svi u svijetu znaju

Umro je teško
Umro je s mukom
Vođen jednom
Svemoćnom rukom

Onom tko ga štuje
Onom tko ga moli
Krist se uvijek vraća
Jer ljude On voli

Uči nas ljubavi
Životu, sreći
Sa Isusom Kristom su naši
Životi veći

Sa Kristom znadem
Što sve imadem:
Imam mamu i tatu
Imam seku i brata

Imam ptice i sunce
Imam život bez rata
Imam školu veliku i bijelu
Imam slobodnu Domovinu cijelu

I što se još na kraju
Reći može?!
Za sve dobro, hvala Ti,
Svemogući Bože!

Poštovani slušatelji, sretan Vam Uskrs!

Drnišanac


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Sljedeća objava

O Drnišu


Prethodna objava

Siječanj


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian