Ukidanje pojedinih vlakova u Zagori moglo bi značiti novo iseljavanje -upozoravaju iz Sindikata prometnika i Općine Unešić

- 11. travnja 2014.

HŽ Putnički prijevoz radi racionalizacije poslovanja mijenja vozni red vlakova, od sadašnjih ukupno 720 vlakova potpuno će se ukinuti njih 22, dok se za 340 reducira vozni red, a 90 posto promjena i ukidanja odnosi se na vikende i blagdane kada su vlakovi većinom poluprazni.

Ilustracija

Od nerednog utorka, 15. travnja ukidaju s gotovo sve linije vlakova od Šibenika prema Perkoviću , Drnišu i Kninu, subotom, nedjeljom i praznicima. Od sadašnjih osam pari vlakova ostati će svega dva, pa u sindikatu prometnika očekuju da će do kraja godine to značiti i smanjenje broja radnika. Vlak od Knina za Zadar od utorka neće više voziti pa će se putnici prevoziti autobusima. Regionalni koordinator Sindikata prometnika vlakova Hrvatske – Regija Jug, Ante Kunčić za Radio Drniš je izjavio kako u tome ne vidi nikakvu logiku:

{play}audio/ante_kuncic_1.mp3{/play}

Kunčić posebice naglašava da se na ovom području Zagore, koje je inače raseljeno i siromašno ukidaju vlakovi radnicima kojima je prijevoz željeznicom dosada bio najjeftiniji ali i jedini način putovanja:

{play}audio/ante_kuncic_2.mp3{/play}

Ukidanje radničkih vlakova i uopće smanjenje željezničkog prometa u Šibensko kninskoj županiji najviše će pogoditi stanovnike unešićke Zagore , budući da osim željeznice iz većine sela nemaju druge veze za otići u Drniš, Knin ili pak Šibenik. U Općini Unešić smatraju kako ukidanje vlakova nije dobro za sve koji se koriste tim prijevoznim sredstvom za odlazak na posao, u školu i slično ali i za budućnost općine jer može dovesti do daljnjeg raseljavanja. Načelnik Općine Živko Bulat za Radio Drniš je rekao:

{play}audio/zivko_bulat_1_11042014.mp3{/play}

Ukidanjem vlakova sigurno će otežat daljnji život na ovom području , a općina iz svog skromnog proračuna malo može učiniti, jer već sad sa 60.000 kuna mjesečno sufinancira pojedine autobusne linije za naselja u istočnom djelu Općine Unešić gdje nema željezničke povezanosti, te prema županijskom središtu sve kako bi zadržali stanovništvo kaže Bulat i dodaje:

{play}audio/zivko_bulat_2_11042014.mp3{/play}


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background