U Unešiću održana završna konferencija projekta ‘Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – III faza’

- 24. ožujka 2023.

U Unešiću je održana završna konferencija projekta ‘Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – III faza’, sufinancirana je u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Okupljene  na Uvodnoj konferenciji pozdravio je Živko Bulat,  općinski načelnik Općine Unešić, a predstavila ga je Ankica Slavica, voditeljica projekta i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Unešić, koja je kazala:

– ”Na samom početku ove završne konferencije za projekt ‘Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – III faza’, pozdravljam sve nazočne, predstavnike medija, zatim naše žene koje su radile na ovom projektu, koristim priliku pozdraviti i naše korisnike koje se obilazilo kroz ovih šest mjeseci,  također pozdravljam predstavnike partnera na ovom projektu, a to su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Šibenik i Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Drniš, posebno mi je zadovoljstvo pozdraviti i predstavnike Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, koji su nam pomogli u pripremi prijave ovog projekta.

Pozdravljam i predstavnike Općine Ružić s kojima često razmjenjujemo iskustva i na taj način se pomažemo u provedbi različitih projekata, a osobito projekta „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – III faza“.

Na ovoj završnoj konferenciji, predstavit ću najvažnije značajke provedbe projekta „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori -III faza“.

Projekt  „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – III faza“ financiran je kroz Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“.  Projekt podržava Europska Unija kroz Europski socijalni fond – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020.

Razdoblje provedbe ovog Projektaje8 mjeseci, računajući od dana obostranog potpisa Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog između Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, s jedne strane te Općine Unešić kao korisnika bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda s druge strane.

Ukupna vrijednost  Projekta iznosila je131.236,31 EUR (sto trideset jednu tisuću dvjesto trideset šest eura i 31 cent) odnosno 988.800,00 kuna, bespovratnih sredstava koja su osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%), dakle uz 100% intenziteta potpore.

Općina Unešić,  kao jedinica lokalne samouprave provodi ovaj projekt, u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Šibenik i s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Drniš.

Provedbom ovog projekta, opći cilj je ostvaren, osigurana je socijalna usluga pomoći u kući za najmanje 120 najpotrebitijih starih i nemoćnih osoba s područja Općine Unešić, te je zaposleno 20 žena pripadnica marginaliziranih skupina. Na taj način se je osiguralo da stari i nemoćni u slabije razvijenoj sredini što duže ostanu u svojim domovima, a istovremeno da se teže zapošljive žene uključe na tržište rada.

Uglavnom su zaposlene žene iznad 50 godina i jedna žena s  invaliditetom. Na temelju potpisanih ugovora o radu, žene su kroz ovaj projekt bile zaposlene na određeno vrijeme od 6 mjeseci, u vremenu od 1. rujna 2022. godine do 28. veljače 2023. godine.

Područje provedbe ovog projekta je bilo svih 16 naselja Općine Unešić. Naselja su raštrkana i većinom je riječ o starijem stanovništvu pa je ovaj projekt bio od velike važnosti.

Našim mještanima starije životne dobi i onima u nepovoljnom položaju pružena je potpora i podrška kroz pomoć u kućanskim poslovima, uključivanjem u društveni život zajednice i ublažavanjem osjećaja usamljenosti. Tijekom provedbe projekta korisnicima su dostavljani paketi higijenskih i kućanskih potrepština.

Ovaj projekt je još jednom pokazao svu svoju opravdanost i korist za sve, kako korisnike usluga, tako i za žene iz osjetljive skupine koje su teško zapošljive.

Stvorila su se poznanstva, korisnici žele da žene dođu i poslije projekta raditi jer im puno znači njihova prisutnost i pomoć.

Ovo je onaj tip projekata koji donosi toliko zadovoljstva među ljudima jer našim starijim i potrebitim ljudima ne treba puno, malo razgovora, druženja, a fizička pomoć je samo druga strana priče.

I što reći na kraju, nego nestrpljivo iščekujemo nastavak programa Zaželi – kroz fazu4, pa se nadamo skorijem potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, i to na duži vremenski period, kako bi svrha provedbe ovakvog projekta došla do punog izražaja, na zadovoljstvo zaposlenih žena tako i korisnika kojima se pruža pomoć’  kazala je pročelnica Slavica.

Načelnik Općine Unešić Živko Bulat je istaknuo:

– ”Još jednom pozdravljam sve prisutne na ovoj, do sada trećoj završnoj konferenciji, što znači da su iza nas već tri faze provedbe projekta, od strane naše Općine,projekta pod nazivom „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori“.

Uistinu jedinstven i važan projekt koji provodi Europski socijalni fond kojemu je krajnji cilj zadovoljstvo korisnika jer ostaje u svom domu i   ne smješta se u instituciju, što svi uglavnom odgađaju.

Prestankom ovakvih projekata zapravo prestaju se koristiti određene usluge koje su korisnicima neophodno potrebne u svakodnevnom života. Često se nakon ovakvih projekata povlači pitanje kad će se nastaviti, jer korisnicima iznimno koristi ovaj projekt te im je kvaliteta života sigurno puno bolja, veća te podignuta na višu razinu.”

Prema posljednjim informacijama kojima raspolažemo, očekujemo nastavak negdje u mjesecu svibnju ove godine. Općina Unešić već sada radi pripreme za novu fazu, novi nastavak u kojem ćemo nastojati uključiti ponovo dovoljan broj žena, možda i veći od broja 20, kako bi se pružila pomoć što većem broju korisnika.

U ovako pozitivnom stavu, da ćemo uskoro ponovo se naći na ovom istom mjestu, u svrhu nove promocije, za nastavak provedbe našeg projekta „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori“, zahvaljujem se svim prisutnima na odazivu te vas sve skupa pozivam na zajedničko druženje uz prigodni domjenak” – istaknuo je načelnik Bulat.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian