U spomen na Krstu Odaka

- 11. studenoga 2015.

Foto: Marija Lojić

Komemoracijom i svetom misom u siverićkoj župnoj crkvi sv. Petra obilježena je 50. obljetnica smrti hrvatskog skladatelja Krste Odaka.
Program je započeo uvodnom riječi župnika fra Stjepana Matića, a ogledno predavanje o liku i djelu Krste Odaka održao je fra Stipica Grgat. Okupljene je pozdravio i drniški gradonačelnik Josip Begonja ujedno pokrovitelj manifestacije te provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman koji je i predvodio svetu misu, dok je za vrijeme misnog slavlja skladbe Krste Odaka pjevao zbor Župe Gospe od Zdravlja iz Splita.

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Rođen 20. ožujka 1888. u Siveriću u činovničko – rudarskoj obitelji Krsto Odak glazbi se posvetio 1919. godine kada odlazi na studij glazbe u Prag ali tek nakon što je napustio dotadašnji poziv svećenika.
Odakova umjetnička ostavština broji više od 80 numeriranih i nenumeriranih opusa. Skladao je instrumentalna djela, glazbeno-scenska te vokalna svjetovna i duhovna djela. Duhovne skladbe na staroslavenske tekstove vrhunac su njegove skladateljske ostavštine. O važnosti njegove ostavštine za ovaj kraj svjedoči činjenica da su po njemu nazvane drniška Osnovna glazbena škola kao i Tamburaški orkestar.

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background