U ponedjeljak otvaranje izložbe “Drniški pršut”

- 10. kolovoza 2018.

U ponedjeljak će se u Gradskom muzeju Drniš otvoriti izložba o najpoznatijem drniškom suhomesnatom proizvodu – pršutu. Festival pršuta već tradicionalno prati izložba o povijesti drniškoga pršuta od samih početaka obrade svinjskog mesa u doba antike pa do suvremene tehnološke proizvodnje napoznatije drniške delicije.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak u 11 sati kao najava Međunarodnog festivala pršuta koji će se održati 18. i 19. kolovoza. Na izložbi će prikazati povijest drniškog pršuta, kao i povijesna postignuća kao što je dobivanje zaštite zemljopisnog podrijetla od strane Ministarstva poljoprivrede i Europske komisije. Davor Gaurina v.d. ravnatelja Gradskog muzeja Drniš kazao nam je više o samoj izložbi.

-Nekoliko godina vezano uz festival pršuta u Gradskom muzeju Drniš otvara se izložba o povijesti drniškog pršuta. Izložba je nastala 2013. godine, a prikazuje kako se pršut radi, tko je sve od poznatih svjetskih “faca” konzumirao pršut i tako dalje. Kronološki, ovaj kraj je poznat po pršutu od davnina, a prvi eksplicitni pisani spomen o pršutu imamo zapisano u šibenskom statutu.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background