U petak blagdan svetog Ilije – slavi se u Kljacima i Lišnjaku

- 17. srpnja 2018.

Blagdan svetog Ilije slavimo u petak. Svetac je to kojeg se posebno štuje u drniškim naseljima Velušić i Lišnjak, gdje se nalazi i crkva koja nosi ime tog sveca. Po staroj narodnoj predaji sveti Ilija Gromovnik vozi kola po oblacima zbog čega dolazi do sijevanja i grmljavine.

Fra Damir Čikara župnik naše župe Gospe od Ružarija najavio je misno slavlje koje će se u petak održati.

–  Samo je jedno misno slavlje za blagdan svetog Ilije, u po meni našoj najljepšoj crkvi u župi, crkvi svetog Ilije na Lišnjaku. Procesija s kipom započinje u 10 sati, nakon čega je sama sveta misa, a predvoditi će fra Ante Vukušić. Pozivam sve one koji žele i mogu prisustvovati tom misnom slavlju da zajedno proslavimo Boga u liku svetog Ilije.

U susjednoj nam Župi Svetog Ilije u Kljacima, održat će se i proslava u čast svetog Ilije. U sklopu Ilindanskih večeri KUD sv. Ilija Kljaci organizira 7. međužupanijsku smotru folklora kod svetog Ilije. Ana Ojdanić iz KUD-a sv.Ilija Kljaci najavila nam je ovu manifestaciju.

– Održava se 20. srpnja u 19 sati u čast svetog Ilije zaštitnika župe Kljaci. Nastupaju nam KUD-ovi iz Šibensko-kninske županije, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Ličko-senjske, Osječko-baranjske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Pozvala bi sve ljude dobre volje, a naročito apeliram na naše župljane, da dođu kod svog svetog Ilije nakon večernje mise koja je u 18 sati.

Kako nam je Ana Ojdanić rekla njihov moto je „Nigdi lipše, nigdi mi milije, k’a u Kljacim’ kod svetog Ilije“, zato vas sve još jednom pozivamo da u petak posjetite smotru folklora u Kljacima.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian