U organizaciji drniške Lige protiv raka, u Drnišu je organiziran pregled madeža.

- 9. lipnja 2014.

Foto: Radio Drniš

Na akciju se odazvao veliki broj građana, a preglede je u Domu zdravlja Drniš vršila dr. Sanja Jakelić – Dermatovenerolog.

Stručne medicinske osobe navode kako ne postoji osoba koja nema madeža. Kada je na tijelu više od 20 madeža, postoji rizik od melanoma. Veći rizik imaju osobe s više od 50 madeža. S nekim madežima se rodimo, a tijekom života pojavljuju se novi. Rastu zajedno s nama, povećavaju se i mijenjaju boju, ali svaku naglu promjenu u izgledu madeža treba shvatiti ozbiljno jer ona može biti znak pojave melanoma.

Podsjećamo, melanom je zloćudni tumor kože koji se može razviti iz madeža. U ranom stadiju uspješno se liječi i tada je prognoza dobra. Međutim, uznapredovali melanom može metastazirati u druge dijelove tijela te predstavlja ozbiljnu, ponekad i smrtonosnu bolest. U Hrvatskoj godišnje od melanoma oboli više od 600 osoba s tendencijom trajnog povećanja broja oboljelih.

Stoga medcinske službe još jednom naglašavaju važnost pregleda i organiziranje što više akcija poput ove u Drnišu, koja je, sudeći prema odazivu građana, u potpunosti ispunila svoj cilj.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background