U Oklaju održan okrugli stol o razvoju ruralnog turizma

- 20. lipnja 2013.

O mogućnostima razvoja ruralnog turizma na prostoru Promine u Oklaju organiziran je okrugli stol u organizaciji Općini Promina.
Skupu uz načelnikaTihomira Budanka, njegova zamjenika Žarka Duvančića i tajnika općine Žarka Sumana sudjelovali su i Drago Matić ravnatelj Regionalne razvojne agencije Šibensko kninske županije, Mate Bačić rukovoditelj odjela za poljoprivredu Javne ustanove Nacionalni park Krka, Josipa Čupić direktorica drniške Turističke zajednice, Inga Kukolj tajnica Eko udruge „Krka” iz Knina sa suradnicima, Jelena Matić direktorica Eko Promine, Marinko Bagić direktor Hotela Central iz Zagreba, te Željko Džapo direktor tvrtke ‘Eko kamen’.
– “Osnovni je cilj stvoriti kvalitetne uvjete za život i rad na području iznimnog krajobraza,omeđenog rijekom Krkom i planinom Promina, na prelazu između oštre planinske i tople mediteranske klime, te sveobuhvatnim nizom mjera, potaknuti cjelovit razvoj primarno u proizvodnji, poljoprivredi, turizmu,očuvanju kulturne baštine, uređenju i očuvanju okoliša” , kazao je načelnik općine Tihomir Budanko

Prezentirao je nedostatke i prednosti za razvoj seoskog turizma na tom prostoru, istaknuvši da su im glavni nedostatci depopulacija, nepovoljna dobna kvalifikacijska struktura stanovnika, veliki postotak korisnika socijalne pomoći, neriješeno vlasništvo nad zemljištem i ograničena sredstva općinskog proračuna.
Dobre strane su veliki prirodni potencijal i izgrađenost infrastrukture, tradicija proizvodnje i prerade hrane i vina,očuvani okoliš, NP Krka, velike zalihe pitke vode, porast potražnje za selektivnim oblicima turizma, te mogućnost osnivanja i oživljavanja zadruga i poljoprivrednih udruga. Vjeruje da se potencijali uz pomoć EU fondova i dobro osmišljene projekte mogu valjano iskorstiti.
– “Promina uz svoje tradicionalne kamene kuće koje se mogu staviti u funkciju za seoski turizam ima i deset napuštenih školskih objekata koje se mogu iskoristi za studijski inovativni turizam, tečajeve, radionice , razmjene studenata. Mogućnosti se nude i kroz male ugostiteljsko turističke zone, tkz. “Prominsko selo” , gdje bi se mogli urediti i objekti za višemjesečni boravak umirovljenika iz inozemstva veće platežne moći o kojima bi cjelodnevno skrbili uposlenici , a zašto već postoji veliki interes i mogućnost korištenja sredstva EU fondova. Prostornim planom općine ciljane površine locirale bi se na sjeverozapadnom dijelu Općine Promina uz NP Krka”, kazao je T. Budanko.

Rasprava je ukazala da je važno najprije utvrditi što su prioriteti i koje je uz potporu lokalne i regionalne zajednice te EU fondova moguće u što kraćem vremenu realizirati, bolju valorizaciju prostora uz rijeku Krku , nedjeljivost poljoprivredne proizvodnje od turizma, te brže rješavanje administrativnih problema kako potencijali investitori ne bi odlazili u druge sredine.
Prominski načelnik Budanko, najavio da kroz projekt javnih radova koji će uposliti desetak djelatnika kreće popravak poljskih i protupožarnih puteva, uređenje i čišćenje javnih površina, zapuštanih čatrnja i obnova suhozida.
Za uređenje općinskog središta Oklaj i gospodarskih zona – izraditi će se cjelovit prostorni urbanistički plan sa sveobuhvatnim dugoročnim sadržajima užeg i šireg područja, te u središtu Oklaja postaviti veliki informativni turistički pano.
Ovaj okrugli stol tek je jedan u nizu koji se planira organizirati. Slijedeći skup će biti na temu gospodarskog razvoja.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background