U Gradskom muzeju Drniš promovirana knjiga ” 100 djela Ivana Meštrovića”

- 21. rujna 2010.

Nakon promocije knjige “100 djela Ivana Meštrovića” u slavonskom Vrpolju rodnom mjestu velikog kipara predstavljanje knjige održano je sinoć i u Gradskom muzeju Drniš. Autorica Ljiljana Čerina kazala je kako je knjiga proizašla iz promišljanja o potrebi suvremenijeg prezentiranja djela Ivana Meštrovića i spoznaja o tom djelu.

– Svako djelo ima svoju priču i izravno je vezano uz Meštrovićeve spoznaje i doživljaje. Nizanjem fotografija djelo govori o sebi kroz objektiv Borisa Ljubičića i Damira Fabjanića, istaknula je Čerina i kazala da se monografskim kataloškim pristupom nastojalo napraviti publikaciju koja će dizajnom i strukturom kataloške obrade djela nadopuniti niz knjiga koja postoje o djelima Ivana Meštrovića. Publikacija je proizašla iz dugogodišnjeg prikupljana i obrade podataka o životu i djelu Ivana Meštrovića a prikazana su djela izložena u Ateljeu Ivana Meštrovića iz Zagreba no tu su i djela koja se tematikom mogu povezati s djelima izloženima u Gradskom muzeju Drniš kao što su Mojsije, Grgur Ninski i drugi.

Promotor knjige bio je i Dražen Budiša koji je podsjetio da je prva izložba radova Ivana Meštrovića održana u Drnišu prije gotovo 110 godina i to u opančarskoj radionici Marka Bitunjca dok je druga održana u oštariji Bojčić u Otavicama.

Ivan Meštrović bio je kipar, slikar, pisac i graditelj – kazao je Budiša i naglasio da nema umjetnika u Hrvatskoj koji je izazivao toliko prijepora i polemika, ne samo radi svojih stavova o kulturi i umjetnosti nego i kao javni djelatnik koji je u burnom političkom životu prolazio kroz razne faze pa se može reći da je glorificiran i osporavan iz zavisnosti od političkih stavova koje je zauzimao, te je prešao put od slave do podcjenjivanja, kazao je Budiša naglašavajući da je Ivan Meštrović sasvim sigurno najveće ime koje je dao drniški kraj.

– Veseli me i najava izdanja nove monografija “Meštrović i njegov kraj” nakon knjižice “Meštrović, Otavice, Drniš” jer je puno tih veza s drniškim krajem koje su konstante osim u razdoblju od 1942. do 1959. godine . Meštrović je u Drniš dovodio umjetnike, imao kupljenu kuću, iz drniške perspektive bilo bi vrijedno osvijetliti njegova djela a na koncu i valorizirati ono što je u ovom muzeju i u ovom gradu od njega sačuvano, rekao je Budiša.

Knjiga simbolički povezuje tri cjeline u kojima se čuvaju djela Ivana Meštrovića, kazao je ravnatelj muzeja Joško Zaninović.

– Gradski muzej Drniš za vrijeme Domovinskog rata proživio je svoje najteže trenutke, 90 posto gradiva je bilo ukradeno. Tijekom zadnjih desetak godina uspjeli vratiti puno toga no ovaj prostor nikada neće u potpunosti imati svoju dušu dok god se ne vrati i preostalih devet ukradenih predmeta, ali i vratnice ukradene sa crkvice Presvetog Otkupitelja u Otavicama, te druge stvari koje su pripadale inventaru crkve. Nadam se da će se uskoro pronaći i originalni reljef Sv. Roka. Napomenuo bi i da Drniš ima najviše javnih spomenika Ivana Meštrovića ukupno pet, koji Drniš mogu predstavljati i u Europi i u svijetu jer je Meštrovićevo ime posvuda prepoznato, kazao je Zaninović dodavši da slijedi promocija knjige po velikim gradovima diljem Hrvatske.

Ispred Grada Drniša na promociji je govorio gradonačelnik Ante Dželalija, koji je istaknuo povezanost Drniškog kraja i kipara Ivana Meštrovića.

mestrovic


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian