U emisiji Kamen na kamenu govorimo o učinku prehrane na ljudski organizam

- 20. svibnja 2016.

Foto: Marija Lojić

Povodom Europskog dana protiv debljine emisiju Kamen na kamenu (u programu 21. svibnja od 13.30 h) posvetili smo prehrani i njenom učinku na ljudski organizam.
Anita Šupe nutricionistkinja je s diplomom iz Göteborga, autorica je dviju knjiga: Istina i laži o hrani i Prva hrvatska LCHF kuharica.

Za razliku od većine nutricionista Šupe ne slijedi službeno prihvaćene stavove i prehrambene smjernice jer smatra da su one znanstveno neosnovane: „Puno toga što vjerujemo da je zdravo nije zdravo i obrnuto. To je najveća ludost kada pričamo o prehrani. Ako ću sažeti, najveći problem za naše zdravlje je rafinirana, prerađena hrana. Udaljili smo se od tradicionalne prehrane kakva je bila nekad, kako su se hranili naše bake i djedovi i okrenuli se industrijskim prerađevinama koje su nutritivno siromašne, prepune kemijskih aditiva”.
O smjernicama kojim bi se u prehrani trebali voditi Šupe kaže. „Treba jesti hranu koja je nama dostupna u našem podneblju, hranu koja dolazi u svom prirodnom obliku. Nije bitno koliko ćete jesti ugljikohidrata, proteina i masnoća već da je hrana prava da nisu prerađevine… Jesti hranu koju bi naša prababa i šukunbaba prepoznale kao hranu. Hranu koja je dostupna lokalno i sezonski. To je najkraći recept za pravilnu prehranu i dobro zdravlje”.

A kada govorimo o hrani koja je dostupna lokalno i sezonski, hit na drniškoj pijaci posljednjih dana su svakako jagode iz Petrova polja koje uzgaja Tomislav Buračić, a koji kaže: „Interes za domaćom jagodom je sve veći. Nemamo problema s kvalitetom robe. Ne sortira se, zna se u zdjelici naći i manja i veća”.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian