U Drnišu predstavljena knjiga “Hrvatski martirologij XX. stoljeća“.

- 10. lipnja 2009.

U koncertnoj dvorani glazbene škole “Krste Odaka” održana je promocija knjige “Hrvatski martirologij XX. stoljeća, autora don Ante Bakovića.
Drniškoj publici knjigu je predstavio sam autor, koji je govorio o stradanju i mučeničkoj smrti biskupa, svećenika, bogoslova, sjemeništaraca, braće laika i časnih sestara svih biskupija i redovničkih zajednica Crkve u Hrvata.
Don Anto Baković je istaknuo kako je radostan što knjigu predstavlja u Drnišu, te je naglasio kako je trebao i ranije doći jer je jako vezan za Drniš preko pokojnog fra Julijana Ramljaka, koji je, kako kaže, njegov prijatelj i supatnik na robijanju. Knjigu stradanja pripremao je 17 godina, a martirologij na 1054 stranice sadrži izvješće s fotografijama i biografijama o 663 mučenika crkve u Hrvata, od toga četiri biskupa, 523 svećenika, 50 bogoslova, te 39 sjemeništaraca.
O stradanju hrvatskih mučenika za vrijeme komunističkog režima govorio je i povjesničar dr. Josip Jurčević.
Govoreći o knjizi don Ante Bakovića, dr. Jurčević je naglasio kako je knjiga kapitalno djelo hrvatske historiografije, koje na najvjerodostojniji način svjedoči o strahotama koje su se događale krajem Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njegovog završetka.
– Stradanje 663 mučenika dovoljno govori samo po sebi i svjedoči o tome da je katolička crkva u Hrvata dijelila sudbinu naroda, istakao je profesor Jurčević, te dodao da je potpuna neistina ono što je komunistički režim o sebi govorio, kako je taj režim u Jugoslaviji bio bolji, mekši i humaniji nego u nekim drugim zemljama istočne Europe, koje su tada također bile pod komunističkim režimom. Jurčević je napomenuo i kako mediji zapostavljaju i prešućuju ovu knjigu iako nema nikakve dvojbe o njenoj vjerodostojnosti.
Predstavljanje knjige don Ante Bakovića “Hrvatski martirologij XX stoljeća organiziralo je Pučko otvoreno učilište Drniš.

martirologij-1

martirologij-2


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian