U Drnišu sve je u znaku priprema za blagdan Svih Svetih

- 31. listopada 2018.

Sutra je blagdan Svih svetih, a dan kasnije Dušni dan.

Svetkovina Svih svetih zapovjedni je blagdan u Katoličkoj crkvi, koja se slavi u spomen svih svetaca, proglašenih i neproglašenih, koji su svoj život proživjeli na čast Bogu, po zahtjevima Evanđelja.  Pod izrazim ‘svih svetih’ ne misli se samo na osobe službeno proglašene svetima, dapače više na one koji su ostvarili velika djela prema Bogu i bližnjemu a nisu službeno proglašeni svecima, ne nalaze se uz oltar, niti su zavedeni u katoličkom kalendaru.

Raspored misa
Sutra na blagdan svete mise u Drnišu su u Gospinoj crkvi u 10 sati, u Badnju u svetog Ivana u 16 sati, te večernja sveta misa u sv. Ante u 18 sati, nakon koje slijedi procesija od drniške Gradine do groblja u Badnju gdje će se moliti za vjerne mrtve.
Na Dušni dan sjećamo se svih mrtvih. U crkvama se služe mise za sve vjerne mrtve odnosno za duše svih umrlih vjernika.
Dan mrtvih zapravo ne postoji, jer ljudska duša je besmrtna.

Sveta misa je u 10 sati u Badnju, te večernja u Drnišu u sv. Ante u 18 sati.
Prema tradiciji Dušni dan obilaze se grobovi i posljednja počivališta pokojnika no obzirom da je blagdan Svih svetih u većini zemalja pa tako i u Hrvatskoj neradni taj se običaj premjestio na 01. studenog. U svakom slučaju dani pred nama prilika su da se sjetimo onih koji više nisu s nama i na njihova posljednja počivališta odnesemo cvijeće i svijeće.

Izaslanstva odala počast
U povodu obilježavanja Dana mrtvih, izaslanstva Grada Drniša predvođeno gradonačelnikom Josipom Begonjom, jutros su položila vijence i zapalila svijeće u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, kod Središnjeg križa ispred crkve Gospe od Ružarija.

Počast su odali i članovi Gradskog vijeća Grada Drniša, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici Policijske uprave Šibensko kninske, političkih stranaka, ravnatelji proračunskih korisnika Grada Drniša, te direktori gradskih trgovačkih društava.

Posebna regulacija prometa
Kako se za blagdan Svih svetih i Dušni dan ne bi stvarale prometne gužve prema gradskom groblju sv. Ivana u Badnju od danas se uvodi posebna regulacija prometa.

Promet ulicom Put sv. Ivana prema groblju odvija se jednosmjerno iz pravca Drniša odnosno od ulice Kralja Petra Krešimira IV.  i dalje kroz Badanj do križanja s  državnom cestom odnosno ulicom Ivana Meštrovića.

Privremena regulacija bit će na snazi od danas 31. listopada do petka 02. studenog do 17 sati.

Iz Grada Drniša mole građane da se pridržavaju privremene regulacije prometa.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background