U Drnišu sastanak održala Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata

- 10. studenoga 2012.

Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata danas je u Drnišu održala redovnu godišnju sjednicu Glavnog odbora. Skupu je nazočilo pedesetak branitelja iz Hrvatske koji su najprije položili cvijeće i zapalili svijeće podno spomen križa poginulim braniteljima kod drniške župne crkve Gospe od Ružarija.
Vijenac je položilo i predsjedništvo udruge 142. drniške brigade predvođeno predsjednikom Joškom Ćevidom. U ime Grada Drniša vijence su položili zamjenica gradonačelnika Drniša Vlatka Duilo, predsjednik Gradskog vijeća Grada Drniša Josip Begonja, i zamjenik predsjednika Ivica Rajčić.

“PRESUDA GENERALIMA – PRESUDA JE HRVATSKOJ DRŽAVI I HRVATSKOM NARODU”

U ime Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata njezin predsjednik Tom Kaćinari za Radio Drniš je kazao kako Zajednica sljedećeg tjedna uoči presude generalima u Haagu organizira skup potpore. Za 15. 11. u zagrebačkoj katedrali najavljena je sveta misa sa bdijenjem a 16. studenog ujutro u 9 sati na Trgu bana Jelačića organizirano će se čekati čitanje presude. Na skup pozivaju sve hrvatske građane.
– “To je presuda hrvatskoj državi i hrvatskom narodu a ne samim generalima koji nas tamo zastupaju. I ovim putem pozivam sve hrvatske građane, branitelje, sportaše, kulturne djelatnike, seljake, težake a posebno mlade da dođu u Zagreb na čitanje presude, jer će mladi baštiniti ovu presudu a koja Hrvatsku može okarakterizirati kao zločinačku organizaciju, kao državu stvorenu na zločinu i genocidu, jer mladima će biti teško živjeti s tim i dokazivati svijetu da nismo genocidni, da nismo učinili zločin ili se udružili da bi iz Hrvatske nekoga protjerali. Geslo je: “Zajedno i dostojanstveno za istinu”, generalima na žalost pomoći ne možemo ali im tim činom možemo pokazati da smo s njima. A nadam se da će 16. studenog biti slobodni, i da će svijet vidjeti da nismo u ratu činili nikakav zločini genocid nego da smo branili i obranili svoje obitelji i svoje domove”, kazao je Kaćinari.

Na redovnoj godišnjoj sjednici Glavnog odbora Zajednice udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata bilo je riječi i o Izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja koje su nazvali uglavnom kozmetičkima, te o objavi registra branitelja. O čemu je Kaćinari kazao:
– “Ja sam protiv hajke koja se digla oko registra hrvatskih branitelja. Naime, mi ne skrivamo da smo bili u Domovinskom ratu, ali što se želi dobiti objavom registra ja još od nikoga nisam dobio jedan suvisao odgovor. Ako je razlog trošak, a namjeno ga nazivam troškom jer ga oni tako doživljavaju, kojega država daje za oko 15 tisuća poginulih ili za 46 tisuća invalida, ako je cilj da se tu nešto revidira, da se vidi jeli netko prima naknadu koja nije zaslužena onda za to nije potrebna objava registra. Moramo znati da su u registru i imena naših pripadnika obavještajnih i protuobavještajnih sigurnosnih službi čija će imena objavom postati javna. Imali smo i doušnike u neprijateljskim redovima, koji još žive u Bosni i Hercegovini te u Srbiji, objavom registra njihove živote dovodimo u opasnost da budu ubijeni kao veleizdajnici. Pokušat ćemo stoga svim legalnim zakonskim mogućnostima upozoriti Vladu i Sabor da se određene osobe ipak zaštite nekakvim imunitetom od objave njihovih imena”, kazao je Kaćinari za Radio Drniš.

Dogradonačelnica Drniša Vlatka Duilo obraćajući se skupu kazala je kako je Drniš u Domovinskom ratu pretrpio ogromne štete i razaranja gospodarskih objekata, infrastrukture, školstva, zdravstva, i stanovanja.
– “Kako Vam je poznato, Grad Drniš je u Domovinskom ratu pretrpio ogromne štete i razaranja gospodarskih objekata, objekata infrastrukture, školstva, zdravstva i stanovanja. Odmah po završetku rata krenulo se s obnovom, te je obnovljena većina stambenih objekata na selima i u samom gradu Drnišu. Ratne štete na ovom području procijenjene su na cca 100 mil. EUR, a od toga: u gospodarstvu – 45 mil EUR, društvene djelatnosti – 5 mil EUR, obrt, zanatstvo i seoska gospodarstva – 5 mil EUR, infrastruktura – 5 mil EUR i stambeni objekti – 40 mil EUR. Većina objekata infrastrukture, školstva, zdravstva i individualnog stanovanja je obnovljena. Obnovljeno je oko 2 500 stambenih jedinica, te dodijeljeno 1 450 potpora što ukupno iznosi oko 195.000.000 kuna. Izgrađena su dvije zgrade za stradalnike Domovinskog rata sa ukupno 52 stana u iznosu oko 12.600.000 kuna. U središtu grada Drniša obnovljeno je 15 višestambenih objekata, a 4 zgrade u središtu grada su konstruktivno sanirane u ukupnom iznosu oko 10.600.000 kuna, Također je obnovljen Dječji vrtić, 8 školskih objekata i 3 školske sportske dvorane pri osnovnim školama, te športska dvorana u vlasništvu Srednje škole (bivša stara kino-dvorana) u ukupnom iznosu oko 40.000.000 kuna.
Istovremeno s obnovom stambenih objekata, infrastrukture, školstva i zdravstva obnovljeni su i postojeći gospodarski subjekti koji danas uspješno posluju, a ujedno su sagrađeni i novi objekti.
Na području Grada Drniša i Općina Promina, Ružić i Unešić u Domovinskom ratu poginulo je nažalost preko 100 civila, a složiti ćete se sa mnom da je to najveći mogući gubitak. Zahvaljujući upravo Vama dragovoljcima Domovinskog rata, među kojima su i naši drniški dragovoljci, postignuti su veliki uspjesi u Domovinskom ratu kojima se možemo ponositi.
Danas u miru, Vaš doprinos promicanju nacionalnih, kulturnih, sportskih humanitarnih, socijalnih i drugih interesa vrlo je važan, bili ste odlučni, hrabri i nesebični u obrani naše hrvatske grude, te svojim duhom i tijelom stali na prve crte bojišnice. Velik je to ulog u stvaranju nove moderne Hrvatske države, za buduće naraštaje, a to Vam nitko od nas ne smije zaboraviti”, kazala je zamjenica gradonačelnika Drniša Vlatka Duilo.

U ime drniških branitelja i Udruge 142. brigade Dragan Radeljak je kazao kako je ratni put naše brigade, a kasnije Domobranske pukovnije obilježilo oslobođenje miljevačkog platoa, sudjelovanje na dubrovačkom i hercegovačkom ratištu te u oslobodilačkoj akciji Oluji.
142 brigada je dala značajan doprinos u oslobođenju Hrvatske. Od formiranja do demobilizacije kroz brigadu je prošlo 6 tisuća pripadnika koji su svoje zadaće izvršili kvalitetno i u zadanim rokovima. Imala je 38 smrtno stradalih pripadnika te mnogo ranjenih i oboljelih, a njeni pripadnici kao i sama pukovnija pohvaljeni su za junaštvo u Domovinskom ratu, naglasio je Dragan Radeljak dodavši kako su svi pripadnici brigade iznimno ponosni na svoj doprinos u Domovinskom ratu,
– “Možemo svi zajedno biti ponosni jer smo mi branitelji, generacija koja donijela slobodu svom narodu”, kazao je Radeljak.

zajednica-udruga-dragovoljaca


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background