U Drnišu pušten u rad prvi sustav javnih bicikli na području Dalmatinske zagore

- 11. srpnja 2018.

Sustav javnih bicikli, kao prvi takav u zaleđu Šibensko kninske županije, danas je u Drnišu pušten u rad odnosno dan na korištenje krajnjim korisnicima.

Sustav javnih bicikli na području Grada Drniša nabavljen je kroz projekt Adriatic Canyoning – ADRIATIC CANYONS ADVENTURE TOURS. Riječ je o projektu koji je financira iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., u sklopu njegove treće prioritetne osi „Unaprjeđenje razvoja turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine”. Ukupna vrijednost mu je 1.879.251,32 EUR, od čega je sufinanciranje iz EU sredstava 1.597.363,59 odnosno 85%. Projekt je započeo 1. srpnja 2017., a trajat će 30 mjeseci, odnosno do 31. prosinca 2019. godine.

Pored Grada Drniša, partneri na projektu su Grad Široki Brijeg i Općina Grude (BiH), Grad Obrovac i Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA NOVA (Hrvatska) i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog (Crna Gora).

Sustav javnih bicikli na području Grada Drniša čine dva punkta sa terminalom i biciklima. Jedan punkt je postavljen u samom centru grada – pored Autobusnog kolodvora, a drugi pored seoskog domaćinstva Etnoland na Pakovu Selu, kojeg godišnje posjeti preko 40 tisuća gostiju iz različitih dijelova svijeta.

Kroz projekt su nabavljena 2 terminala i 12 bicikli – 8 gradskih (klasičnih) i 4 brdska bicikla.

– ‘Sustav javnih bicikli namijenjen je svim građanima Drniša, te posjetiteljima i turistima, kojima će se ovim projektom osigurati dodatni turistički sadržaji.

Potrebno je naglasiti da je ovo prvi sustav javnih bicikli na području Dalmatinske zagore, koja se sve više profilira kao cikloturistička destinacija. A Grad Drniš i ovim projektom pokazuje da ulaže u održivost i zaštitu okoliša, a sve uz primjenu modernih tehnologija i praćenje europskih trendova’ – kazala je pročelnica za gospodarstvo Grada Drniša Ivana Sučić.

– ‘Cilj projekta Adriatic Canyoning je upravo da destinacije u jadranskom zaleđu postanu prepoznatljive kao outdoor destinacije, koje će kroz aktivnosti održivog korištenja i posjećivanja lokaliteta prirodne i kulturne baštine podići kvalitetu domaćeg stanovništva, a kroz aktivnosti razvoja održivih turističkih proizvoda poput sustava javnih bicikli doprinijeti gospodarskom razvoju lokalne zajednice. Javni su bicikli sve popularniji oblik prijevoza u 17 hrvatskih gradova i općina među kojima je od danas i Drniš’ – kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Nakon službenog predstavljanja projekta, uslijedila je probna vožnja javnim biciklima, a uzvanicima je najatraktivnija bila jednostavnost korištenja putem besplatne mobilne aplikacije „nextbike“ za brz i jednostavan najam bicikala. Sustav javnih bicikala značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, buku, prometne gužve i probleme s parkiranjem, a također utječe i na produljenje turističke sezone.

Bicikliranje pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje svih korisnika što može potvrditi svatko tko biciklira. Građani Drniša i svi posjetitelji od danas mogu kombinirati međugradski javni prijevoz i javne bicikle i na taj način brže, zdravije i povoljnije putovati istovremeno štiteći okoliš u kojem živimo.

Bicikli se mogu unajmiti na dvije lokacije s terminalima za registraciju, najam i povrat 8 klasičnih i 4 brdska bicikla.

Grad Drniš je sklopio ugovor o održavanju sustava javnih bicikli u probnom periodu od 3 mjeseca sa tvrtkom Sustav javnih bicikli d.o.o. u razdoblju od 11. srpnja do 11. listopada 2018. godine, tako da jednom registrirani korisnik u Drnišu nextbike bicikle može koristiti u više od 150 gradova u svijetu pri čemu uživa u neograničenom broju besplatnih vožnji u trajanju do 30 minuta.


Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian