Tužni prizori izgorjele Promine

- 22. kolovoza 2017.

Dan poslije prizori na planini su zastrašujući, očajni. Godinama se priroda naše Promine od ovog požara neće oporaviti.
Vatra je progutala šumu, kilometre biciklističkih staza, planinarskih putova, turističku signalizaciju, vidikovce, koje su planinari i lovci godinama njegovali i čuvali kao svoj dom.

Tješi činjenica da je moglo biti i puno gore. Zahvaljujući gasiteljima nema ljudskih žrtava, ni veće materijalne štete. Vatrogascima su u pomoć priskočile kolege iz drugih krajeva Hrvatske, brojni lovci, planinari, članovi HGSS-a, pripadnici bivše 142. drniške brigade, vojska, mještani …

Sjeverozapadni vjetar, prema vremenskog prognozi, na drniškom području u poslijepodnevnim satima bit će u jačanju. I od njega se strepi.

Kanaderi dolaze i odlaze. Čim se povuku, odnosno budu preusmjereni na neki drugi požar u Dalmaciji, na Promini se vatra rasplamsa.
Svi osjećaju olakšanje i sigurnost kad ih ugledaju na nebu.
Jer Promina i dalje gori. Na nekoliko fronti. Peti dan. Nakon neposredne ugroze Razvođa u četvrtak, 17. kolovoza, najdramatičnije je bilo noćas. Jaka bura vatru je rasplamsavala nevjerojatno brzo, posebno kad se dočepala borove šume. Koje najvećim dijelom više nema. Ostalo je zgarište. Prah i pepeo.

Opožareno je oko 2500 metara četvornih.

Više fotografija pogledajte kilkom na Facebook stranicu Radio Drniša 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background