Turistički vodiči iz Šibenika – turisti u Drnišu

- 23. veljače 2016.

Foto: Josip Živković

Hrvatska je u svijetu poznata kao lijepo i poželjno turističko odredište. Time se volimo pohvaliti. Međutim, kako bi se putnike namjernike upoznalo s našim običajima, poviješću i kulturnim naslijeđem, a ukoliko se ne odluče sami informirati o ljepotama Lijepe naše, iz prve će ruke takve informacije saznati od turističkog vodiča koji je važna karika u sustavu.
Kako bi se naglasila važnost ove profesije u svijetu se 21. veljače obilježava Međunarodni dan turističkih vodiča, a posebnost tog dana su besplatni obilasci pojedinih mjesta koje organiziraju turističke udruge.
Dan se obilježava i na druge načine, naime okupljanjem članova udruga i zajedničkim druženjem i izletima. Tako je Udruga turističkih vodiča “Mihovil” iz Šibenika odlučila ove godine Dan obilježiti posjetom drniškom kraju: obilazak su započeli u Otavicama krenuvši od mauzoleja Ivana Meštrovića, pogledavši zatim njegove radove izložene na javnim površinama u Drnišu te završivši izlet na Gradini. Skupinu vodiča je naposljetku ugostio pršutar Zvonimir Marin u svom OPG-u Trbounju.

Udruga turističkih vodiča “Mihovil” osnovana je 2006. godine a okuplja turističke vodiče na području Šibensko-kninske županije s ciljem podizanja kvalitete profesije turističkog vodiča.
Oko 25 članova bilo je na izletu u Drnišu; obilazak, kojega je tema bila putovima Ivana Meštrovića organizirala je naša novinarka, također i jedna od članica udruge – Josipa Petrina. O posjetu Drnišu i dojmovima govori tajnica udruge Sandra Grgas: “U stvari mi je puno drago što smo u obrnutoj ulozi. Obično mi vodimo druge, a sad smo – u organizaciji naše članice Josip Petrine – sami turisti. I to u vlastitoj županiji, u Drnišu u koji tako rijetko vodimo posjetitelje i o kojem tako malo znamo… Oduševljeni smo današnjim danom i načinom na koji bi se u budućnosti Drniš mogao predstaviti baš kroz Meštrovića… Krenuti od Otavica, napraviti priču o pet djela Meštrovićevih (izloženih na javnom prostoru u Drnišu, op.a.). Mislim da bi svim turistima, domaćim i stranima, bilo više nego zanimljivo. Završiti na kraju tu na Gradini… Mi smo svi zadovoljni i oduševljeni što smo kvalitetno proslavili naš dan.”

Biti turistički vodič je: “Nešto prekrasno. The key word is passion“, kazuje predsjednica udruge Jasenka Ramljak. “Ako nemaš strasti za svoj posao, zaboravi ga. Jer kad voliš posao, to ljudi osjete… Na kraju krajeva, mi vodiči smo ambasadori grada. Mi smo prvi u susretu sa strancima. Oni će grad doživjeti kroz nas, ovisno o tome kako ga predstavimo”, zaključuje Ramljak.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background