Trideset godina prošlo je od Pakovačke bitke

- 20. rujna 2021.

Trideseta je obljetnica Pakovačke bitke – koja se dogodila na području Pakova Sela, Sedramića i Pokrovnika 20. rujna 1991. godine.

Skupina pripadnika 4. bojne 113. brigade HV, Policijske postaje Drniš i naoružanih mještana zaustavila je prodor agresorske vojske iz pravca Drniša prema Šibeniku i osujetila planove Ratka Mladića o osvajanju Šibenika.

Postrojbe 9. kninskog korpusa JNA i pobunjeni Srbi krenuli su 20. rujna u napad tenkovima preko Moseća prema Šibeniku. Dok drugi planirani pravac napredovanja bio je prema Unešiću. Da su uspjeli, Hrvatsku bi presjekli na dva dijela.

Hrvatske snage dočekale su tenkovsku prethodnicu u Pakovu Selu te su nanijele neprijatelju značajne gubitke u ljudstvu i tehnici. Jugoslavenskoj narodnoj armiji uništen je jedan tenk i jedan oklopni transporter, te su oštećena još tri tenka.

Među uništenim oklopnim vozilima je tenk T-72, prvi uništeni tenk na dalmatinskom ratištu. Osim toga, hrvatski bojovnici prisilili su neprijatelja da se povuče na Žitnić.

Premda je do konca godine bilo više obostranih akcija, položaji se nisu micali sve do Oluje. Do kraja rata velikosrpske snage nisu više ništa slično pokušale napraviti.

Kao trajni spomenik na pobjedu u važnoj bitci, u Pakovom Selu je spomen obilježje uz cestu D-33,  gdje je postavljen tenk iz Zbirke oružja i vojne opreme Gradskog muzeja Drniš.

 

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian