Svjetski je dan slobode medija

- 3. svibnja 2021.

U povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske upozorava na sve lošiji radni i profesionalni položaj novinara, te poziva svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da taj dan obilježe akcijom ‘Pet minuta gromoglasne tišine’ u eteru u 11:55 minuta u čemu je sudjelovao i Radio Drniš.
Priopćenje Sindikata novinara Hrvatske prenosimo u cijelosti:

– Problemi u medijskom sektoru i pritisci na novinare gomilaju se godinama u cijelome svijetu, a dodatno su ubrzani pandemijom COVID-19 i gospodarskim posljedicama koje ona izaziva. Rad od kuće, koji je privremeno masovno uveden u medijima, prijeti da se pretvori u stalni neformalni i nesigurni rad za novinare čime se dodatno sužavaju njihova radna i profesionalna prava. U nekim našim medijima poslodavci su već unaprijed smanjili radni prostor i inventar u redakcijama, pa će u post-COVID povratku na radna mjesta po dva novinara dijeliti jedan stol i jedno računalo!

Još je cijeli niz neriješenih problema u hrvatskom medijskom sektoru, primjerice još nije donesena medijska strategija o kojoj se govori godinama. Zakonska regulativa ima mnogo manjkavosti i potrebno ju je osuvremeniti i precizirati kako bi se omogućila ključna uloga medija u demokratskom društvu i onemogućila politička kontrola nad medijima. To se prije svega odnosi na Zakon o medijima, ali i na Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji kojim se, prema izvještaju Reportera bez granica, javni servis prepušta političkoj vladajućoj većini i njezinu uplitanju u kadrovsku politiku i donošenje redakcijskih odluka. Potrebne su i izmjene u Zakonu o elektroničkim medijima kako bi se spriječio očiti porast i govora mržnje i napada na novinare.

Promjene su nužne i u Kaznenom zakonu kojim se regulira kleveta temeljem čega osobe iz javnog i političkog života podižu stotine tzv. SLAPP tužbi protiv novinara, a radi zastrašivanja i iscrpljivanja medija velikim odštetnim zahtjevima. Nova anketa pokazuje da su i dalje na snazi 942 takve tužbe protiv novinara i medija što je veliko opterećenje, pogotovo za manje medije.

Ovaj Svjetski dan slobode medija posvećujemo i lokalnim medijima.

Kampanjom pod nazivom Lokalni mediji građanima, ne šerifima! kojom uoči lokalnih izbora želimo upozoriti na probleme lokalnih medija i na nužnost definiranja novih modela za njihovo djelovanje.

Problema je sve više, a solidarnosti među novinarima, izgleda, sve manje.

Stoga Sindikat novinara Hrvatske poziva sve novinare i medijske radnike na solidarnost i zajedništvo u obrani temeljnog ljudskog prava na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje čime najbolje mogu zaštititi svoja sve ugroženija radna i profesionalna prava. Nekad su hrvatski novinari imali 11 potpisanih kolektivnih ugovora na razini medijskih kuća. Danas imaju novopotpisana samo dva i jedan koji se primjenjuje uz niz aneksa kojima se prava ograničavaju.

Želimo li bolje radne i profesionalne uvjete, nemojmo čekati da nam ih riješi netko odozgo. Organizirajmo se i potaknimo promjene odozdo! Novinarstvo je javno dobro, pa možemo računati i na podršku javnosti. Za to se i dalje borimo. – navodi se u priopćenju.

Kampanja – ‘Lokalni mediji građanima, ne šerifima’

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pokrenuli su kampanju ‘Lokalni mediji građanima, ne šerifima’ kojom, uoči lokalnih izbora, žele upozoriti na probleme lokalnih medija i na nužnost definiranja novih modela za funkcioniranje i financiranje lokalnih medija.

U kampanju su uključeni kolegice i kolegice iz lokalnih medija koji će u svojim medijima održati javnu raspravu o problemima, ali i mogućim novim modelima funkcioniranja i financiranja lokalnih medija. Rasprave će se moći pratiti na društvenim mrežama SNH i HND-a.

“Kampanjom ‘Lokalni mediji građanima, ne šerifima’ želi se naglasiti važnost lokalnih medija, upoznati javnost i političke strukture s problemima u kojima rade i pokušati pronaći bolji model financiranja i neovisnog rada lokalnih medija”, poručili su iz HND-a.

Ističu da su lokalni mediji danas uglavnom ovisni o financiranju iz jedinica lokalne samouprave i to najčešće u sasvim netransparentnim ‘oglašivačkim’ transakcijama, što često rezultira žrtvovanjem neovisnosti. U kampanji će, anketirajući kandidate na predstojećim lokalnim izborima te tražeći odgovore na pitanja o transparentnom i neovisnom funkcioniranju lokalnih medija, pokušati saznati postoji li izlaz iz toga.

Na kraju kampanje HND i SNH organizirat će središnji panel u Novinarskom domu u Zagrebu, na kojem će razgovarati s medijskim stručnjacima o provedenim debatama i odgovorima političkih stranaka. Voditelji lokalnih debata uključit će se Zoomom na događaj i izvijestiti o zaključcima rasprava održanih na njihovom mediju. Razgovarati će i o prijedlozima novih modela prema kojima bi lokalni mediji mogli funkcionirati neovisno i slobodno.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian