Svjetski je dan radija!

- 13. veljače 2020.

Svjetski je dan radija. Zanimljivo, ne obilježava se datum vezan uz Marconijev ili Teslin prvi radijski prijenos, nego onaj koji je odredio UNESCO – prema datumu pokretanja međunarodne radijske postaje Ujedinjenih naroda, koji je prvi puta emitirao svoj program upravo na današnji dan 13. veljače 1942. godine.

Kolijevka radija je Amerika. Iako je prva radiopostaja u Pittsburghu započela redovito emitirati prije 100 godina – davne 1920., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine.

Povijest radija u Hrvatskoj započela je samo šest godina nakon emitiranja u Pittsburghu riječima Božene Begović 15. svibnja 1926.: “Halo, halo, ovdje Radio Zagreb”

Radio Drniš djeluje skoro 48. godina. Svega par sati programa, ne svakog dana, davne 1972. godine, bilo je dovoljno da se pokrene drniška javnost i da se dokaže kako radio može živjeti i u malim, nerazvijenim sredinama poput naše.
Drniš se tad našao među rijetkim gradovima u Dalmaciji koji su se mogli pohvaliti svojim radijom. Od tada do danas, kad smo duboko zašli u četvrto desetljeće rada, Radio Drniš je, prije svega nošen svojim slušateljima, izrastao u prepoznatljivu instituciju drniškog kraja.

Svakog dana pozdravljajući slušatelje istom pozdravnom špicom Gotovčeva “Ere”, ekipa od svega troje zaposlenih i nešto više vanjskih suradnika, kontinuirano izvještava o događajima u političkom, gospodarskom, kulturnom, sportskom i sveukupnom javnom životu drniškog kraja.

Cilj je uvijek bio isti – istinita i brza prezentacija lokanih zbivanja, te njegovanje tradicije i kulturnih običaja naše Zagore.

Proteklih deset godina djeluje i portal Radio Drniša www.radiodrnis.hr

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian