Svi u Oklaj na ‘Prominski bronzin 2018.’      

- 21. lipnja 2018.

Ususret 27. obljetnici utemeljenja hrvatske države u nedjelju, 24. lipnja 2018. godine, od 18.30 sati u organizaciji Općine Promina, na trgu u Oklaju organizira se po treći put gastro manifestacija ‘Prominski bronzin’.

Projekt ‘Prominski bronzin’ zamišljen je kao gastro natjecanje u spravljanju domaćih specijaliteta po starinski u bronzinu nad vatrom, a natječu se timovi koje čine porijeklom Prominjci. Primarni cilj manifestacije je promocija domaćih jela i očuvanje njihovog tradicionalnog spravljanja kao dijela kulturne baštine ovog kraja, a ujedno želi se potaknuti proizvodnja domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi i njihova prezentacija u turističkoj promociji Općine Promina.

Ove godine natjecatelji imaju zadaću u bronzinu skuhati KURMU.
Riječ je o tradicionalnom prominskom jelu od janjećih iznutrica (tripicama) koje se kuhaju uz priloge manje uobičajene u drugim krajevima gdje postoji tradicija njihovog kuhanja. Općina Promina kao obično osigurava osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu su po odabiru samih kuhara. Prema propozicijama natjecanja žiri kojeg čine poznati kuhari ocjenjivati će : okus, saft i ukupni dojam jela, te odjeću kuhara i atmosferu ekipe. Tri najbolje ocijenjene ekipe dobit će za nagradu bronzin.Istodobno u revijalnom dijelu manifestacije timovi udruga, ustanova, turističkih zajednica, te posebni gosti- timovi poznatih i uglednih osoba iz Županije i šire sudjeluju u kuhanju jela po svom izboru. Što znači da posjetitelje i ove godine očekuje raznovrsna ponuda jela, koja će se svima kao i dosada dijeliti besplatno.

U sklopu ‘Prominskog bronzina’ održava se i 5. Smotraprominskih vina, koja će ocjenjivati poznati enolozi a najbolji vinari za nagradu dobit će vinogradarski pribor. Posjetitelji će imati priliku razgledati i sajam obrtništva, a najmlađi sudjelovati u eko-etno radionicama.

U kulturno umjetničkom programu sudjeluju KUD-ovi, a za zabavu pobrinut će se Trio Regula i grupa Dalmatino.

Završnica manifestacije je točno u ponoć veliki vatromet.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian