Svečanim otvorenjem hostela u Bogatiću obilježen je kraj projekta Natura Drniš (foto&audio)

- 28. travnja 2021.

Svečanim otvorenjem hostela u Bogatiću obilježen je kraj projekta Natura Drniš. Svečanom otvorenju jučer poslijepodne na Miljevcima prisustvovali su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, župan Šibensko – kninske županije Goran Pauk, domaćin gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja, te predstavnici tvrtki i ustanova sa područja Drniša i Šibensko – kninske županije.

Kako je uvodno pojasnila pročelnica za gospodarstvo, financije i društvene djelatnosti Ivana Sučić: – ‘Hostel je uređen u sklopu provedbe projekta „Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“, ukupne je vrijednosti pet i pol milijuna kuna od čega je odobreno četiri milijuna i 765 tisuća kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinanciralo je provedbu projekta sa bespovratnom potporom u iznosu od 504 tisuće kune.

Kroz ovaj projekt je preuređen objekt stare škole u Bogatiću Miljevačkom u hostel sa kapacitetom od 20 ležajeva u 3 spavaonice. No ne samo to, kroz njega je uređena i biciklistička staza na Promini u duljini od 6 km od sela Lišnjak do planinarskog doma sa svom popratnom opremom te dva odmorišta – vidikovca. Sustav javnih bicikli Grada Drniša je proširen sa dva terminala sa solarnim panelima, te sa 12 bicikli – 4 brdske i 8 električnih bicikli.

Osim posjetiteljske infrastrukture, provedene su i brojne edukacijsko – promotivne aktivnosti, kao što je izrada višejezične interaktivne mobilne aplikacije Natura Drniš koja se može preuzeti putem Google store-a i Apple store-a.

Za edukaciju najmlađih uzrasta izrađena je interaktivna knjiga, koja u sebi inkorporira zvučne i slikovne efekte na temu drniške prirodne baštine. Riječ je o jedinstvenom sadržaju takve vrste u Hrvatskoj. Osim u edukacijske svrhe, interaktivna knjiga je i interesantan promotivni materijal drniške prirodne baštine.

Kroz projekt su održane i brojne edukacijske radionice za djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta, volonterske radionice gradnje suhozida, guvna, uređenja lokvi i okoliša te postavljanja kamenih klupa; edukacije lokalnog stanovništva o ekološkoj poljoprivredi i očuvanju krajobraza; edukacije lokalnog stanovništva i posjetitelja o konceptu aktivnog odmora u Drnišu.

Sva navedena ulaganja u posjetiteljsku i edukacijsku infrastrukturu popraćena su brojnim promotivnim aktivnostima – kroz izradu dviju web stranica i zakup oglasa u medijima i na društvenim mrežama. Partner na projektu je bila Javna ustanova Priroda Šibensko – kninske županije, koja je provela jednogodišnji monitoring ptica na drniškom području pod Naturom 2000. Fotografije drniške flore i faune snimljene tijekom jednogodišnjeg monitoringa izložene su u hostelu.

Uređenjem hostela otvorit će se nova radna mjesta i doprinijeti gospodarskom razvoju ovog kraja’, kazala je pročelnica Ivana Sučić.

Okupljenima se obratio potom gradonačelnik Drniša Josip Begonja:

 

Područje Drniša je posebno kada je u pitanju realizacija projekata prirodne i kulturne baštine – kazao je župan Goran Pauk:

 

Ravnatelj SAFU-a je pohvalio Grad Drniš u prijavi i provedbi EU projekata u proteklom programskom razdoblju, s obzirom da je Grad Drniš na gotovo svim pozivima koji su bili namijenjeni jedinicama lokalne samouprave ostvario bespovratnu potporu iz fondova Europske unije.

 

Ministrica Tramišak je najavila i otvaranje natječaja u novom programskom razdoblju, te izrazila nadu da će Grad Drniš uspjeti realizirati svoje projekte koji su u visokom stupnju pripremljenosti, poput obnove kulturne baštine na području Grada Drniša, projekta  izgradnje vatrogasnog doma, izgradnje Centra za starije osobe i druge.

 

Ministrica Tramišak. ravnatelj Petric, župan Pauk i gradonačelnik Begonja potom su također u Miljevačkom Bogatiću obišli OPG obitelji Gordane i Milenka Barišić gdje ih je dočekala njihova unuka Tea Šarić te im pokazala ‘Promina Luxury Villas’, koji bi sljedeće godine trebao primiti svoje prve goste.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian