Sve više je ulagača u seoski turizam na našem području-otkrivamo koja ih davanja očekuju

- 18. ožujka 2014.

Nerazvijenost i dugogodišnja nebriga za Dalmatinsku zagoru iznjedrila su njenu najveću prednost i potencijal, a to je netaknuta priroda. Dok je obalu već ozbiljno narušila urbanistička devastacija i industrijalizacija, Zagora je ostala nedirnuta . Danas u Europskoj uniji ogroman turistički potencijal leži i u nadopunjavanju seoskog turizma sa ekološkom poljoprivredom, što efikasno već ostvaruje dio drniških seoskih obiteljskih gospodarstava. Možemo reći i drniška Zagora sve manje je „ terra incognita” strancima ,avanturistima , blogerima … koji su oduševljeni njenim netaknutim ljepotama, gastronomskom ponudom,ljudima i tradicijom.

Seosko domaćinstvo Kalpić

Ante Galić , predsjednik Gradskog vijeća Grada Drniša , vjeruje da će uz dodatno financiranje promotivnih aktivnosti Zagoru uskoro preplaviti poduzetničke inicijative. Uz korištenje sredstava iz pristupnih fondova Europske unije kako to velikim projektom turističke valorizacije rubnih krajeva NP Krka namjerava Grad Drniš, može se očekivati pravi turistički bum na našem području. Izgledno je da će se ovaj zahtjevan projekt vrijedan 680 000 eura ostvariti kaže Galić :

{play}audio/ante_galic_1.mp3{/play}

Potencijali su veliki i raznoliki , ljude treba samo ohrabriti i informirati ,jer naši ljudi koji žele obnavljati svoju djedovinu ili pak graditi nove kamene kuće nerado kreću u rizik ulaganja jer su nedovoljno informirani , drži Ante Galić. Ljudima treba približiti postupke registracije i procedure kako bi se sve viši njih odlučilo za ovaj vid turizma od kojeg će živjeti, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Drniša koji poziva Drnišane da se ugledaju u druge i hrabro krenu u investicije :

{play}audio/ante_galic_2.mp3{/play}

{play}audio/ante_galic_3.mp3{/play}

Zahtjev za legalizaciju objekta u turističke svrhe podnosi se državnom Uredu za turizam u Šibeniku ,što je jednostavan postupak isti za sve koji se žele baviti turizmom bez obzira bili na obali izli u zaleđu ,a stajati će svega par stotina kuna ovisno o objektu i to za troškove prijave i državnih biljega, kazala je za Radio Drniš direktorica ureda županijske Turističke zajednice Željana Šikić. Nakon podnošenja zahtjeva posebna komisija izići će na teren da utvrdi stvarno stanje objekat koji se prijavljuje za turistički najma. U uredu za turizam potom se utvrđuje i kategorizacija objekata, a kako se ona određuje Željana Šikić kaže:

{play}audio/zeljana_sikic_1703_1.mp3{/play}

Sve iznajmljivače očekuju i davanja , plaćanje poreznicima i boravišna pristojba. U pravilu plaća se paušalno u više rata , a ovisno koliko je objekt i koliko se postelja prijavljuje kaže Šikić i, a to iznosi:

{play}audio/zeljana_sikic_1703_2.mp3{/play}

Seosko domaćinstvo Peace

OPG Marko Duvančić


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background