Sutra u Otavicama koncert “Ivanu Meštroviću u čast”

- 11. kolovoza 2017.

Nastavlja se tradicija koncerata “Ivanu Meštroviću u čast”, ovoga ljeta koncert će biti održan u subotu, 12. kolovoza 2017. god. u 19:30 sati u crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica u kojoj je sahranjen velikan hrvatskog i svjetskog kiparstva Ivan Meštrović. Ovo je peta godina od kako se koncerti održavaju pod pokroviteljstvom Muzeja Ivana Meštrovića i Općine Ružić, a u organizaciji Hrvatsko-talijanskog društva iz Zagreba uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Hrvatsko-talijansko društvo na čijem je čelu poznati hrvatski umjetnik Hrid Matić, predstavlja javnosti hrvatsku i talijansku baštinu na polju kulture i umjetnosti. Hrid Matić profesionalno djeluje u glazbi i slikarstvu, te će ove godine simbolično kulturološko-programski povezati dvije crkve, Svetog Jeronima u Rimu, i Presvetog Otkupitelja u Dalmatinskoj Zagori kod Otavica. Poveznicu je našao u porijeklu i stvaralaštvu Ivana Meštrovića kao i u osobnom umjetničkom djelovanju čiji ga je putokaz ove godine odveo u Rim gdje je s članovima Glazbenog ansambla Hrvatsko-Talijanskog Društva održao koncert duhovne glazbe u crkvi sv. Jeronima.

Molitva u pjesmi zatitrat će ovoga ljeta i u crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica te tako povezati ova dva, svaki na svoj način posebna mjesta. U bajkovitom okruženju planine Svilaje, Petrovog polja, Čikole i skrivenog drevnog rimskog grada Magnuma, počiva veliki Maestro. Kada je kao dječak čuvajući blago rezbario prve radove, Meštrović nije mogao niti slutiti da će ga jednoga dana put odvesti iz malog sela Otavica u svijet i Vječni grad Rim te će postati Michelangello novoga doba.

U Rimu je ostvario značajan broj kiparskih radova i dobio mnoga priznanja i nagrade. Kao i ugledni Hrvati prije njega i Ivan Meštrović je u Rimu bio povezan s Papinskim Hrvatskim Zavodom Svetog Jeronima za kojeg je izradio nekoliko monumentalnih skulptura. Korijeni Zavoda i crkve sv. Jeronima i Hrvata u njemu sežu u daleko 15. stoljeće, a papa hrvatskog porijekla Siksto V. dao je 1589. godine sagraditi, na ruševinama stare, novu kardinalsku crkvu sv. Jeronima današnjeg izgleda. Hrida Matića profesionalni glazbenički put vodi u Rim 2004. gdje pjeva pred papom Ivanom Pavlom II. i u crkvi sv. Jeronima, slijedećih godina nastavio je niz koncerata u Rimu, a ove godine koncert je održan 18. lipnja.

Matića je iz Rima kreativna cesta dovela u njegov rodni kraj, gdje će nastupiti uz Glazbeni ansambl HTD kojeg čine Gaj Matić Marović, dirigent i pianist, te sestre Vedrana i Andrea Dizdar na klarinetu i flauti, a gosti večeri će biti Komorni ansambl Echo iz Šibenika kojeg predstavljaju glazbenice, Tea Slavica i Ana Grubić Miškić, soprani, Ivana Šanić i Ruža Raguž Cukrov, flaute te Tina Banovac, orgulje. Program koncerta biran je iz notnih rukopisa slavnih hrvatskih i talijanskih skladatelja, Lukačića, Monteverdija, Caccinija, Jelića, Marcella, Vivaldija, Sorkočevića i Gotovca, stoga neka vas 12. kolovoza put dovede u Otavice.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background