Sutra svi u planine – na Prominu

- 19. listopada 2012.

Planinarsko društvo „Promina „ sutra je domaćin planinarima iz cijele županije koji će na Promini obilježiti Dan planinara šibensko-kninske županije i Dan pješačenja.

Putokazi na Promini

Očekuje se nekoliko stotina planira sa šireg prostora Županije , te iz Gospića i Vrlike koji će svoj uspon do Planinarskog doma započeti novom planinarskom stazom od Velušića. Nude im se dvije staze ,jedna duža zahtjevnija zbog krševitog predjela i jedna kraća . Duži uspon kreće od zaseoka Buhe do izvora Mijalovac , preko stijena Crvenih greda do vrha Promine i od vrha do Planinarskog doma .Za ovaj uspon potrebno je oko pet sati hoda. Druga ,manje zahtjevna,kreće također od Buha preko izvora Mijalovac do izvora Velikog Točka i od tud do Planinarskog doma, za što je potrebno oko tri sata hoda. Za obje staze osigurani su vodiči.

– Drniški planinari u uređenje ovih staza uložili puno truda, volonterski krčeći i uređujući obje staze ,jer riječ je o neprohodnom i krševitom terenu, što ih čini zanimljivom planinarima,kazao nam je Tomislav Jerković,predsjednik Planinarskog društva „Promina „ , dodajući kako ovako uređene dostupne su osobito lovcima. Jerković je pozvao građane da im se priključe sutra u pješačenju ovim zanimljivim manje poznatim dijelom Promine , jer namjera im je i potaknuti i druge na zdrav način življenja.

– -Šteta bi bilo ne doživjeti bar na Dan planinara i Dan pješačenja ljepotu Promine ,koja sada nudi brojne sadržaje. Od planinarskih staza, staza za brdski biciklizam, dviju staza za penjače ,Bukovac, Mijalovac, spilju Viluša… Ako ništa drugo može se brati vrijesak i ostalo ljekovito bilje ili samo uživati u druženju u Planinarskom domu , poručuje Drnišanima tajnica Planinarskog društva „Promina” Anita Sirovica.

Otvaranje staze je najavljeno sutra za 8 sati ,a dolazak svih planinara do Planinarskog doma do 13 sati , gdje će nakon prigodnih pozdravnih obraćanja planinarima biti ponuđen i ručak. Planinarski savez Šibensko-kninske županije za sve je osigurao besplatan grah . Povratak se planira iza 16 sati planinskom stazom do Lišnjaka.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Sljedeća objava

DOŠK bolji od Vodica


Thumbnail
Prethodna objava

O jeseni još jednom


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background