Što je kvar a što svjetlostaj?

- 24. kolovoza 2023.

Što je kvar a što svjetlostaj na javnoj rasvjeti, pitaju se građani Drniša?

Što je da je – grad je u mraku! Pa zovu Radio Drniš, pa objavljuju statuse na Facebooku, puni pitanja.

Naime, pojedine glavne gradske ulice već su par dana neosvijetljene, u mraku, a razlog kojega nije u posljednje vrijeme toliko prozivani svijetlostaj, već kvar na javnoj rasvjeti – doznajemo u gradskoj upravi i u Gradskoj čistoći koja održava javnu rasvjetu našeg grada. O sporednim ulicama da ne govorimo – poručuju građani.

Konkretno je riječ o Vukovarskoj ulici, u dijelu koji se nekada zvao Kralja Zvonimira, te i o ulici Antuna Mihanovića a ne svijetli dobro ni donji dio tzv. obilaznice koji je državna cesta D33.
Direktor drniške Čistoće Marinko Šindilj:

– ‘Imamo kvar, u fazi smo otklanjanja, treba nam pomoć vanjskih suradnika jer je kvar ozbiljniji, no nadamo se već večeras rasvjeta će raditi normalno’, kazao je direktor Šindilj.

 

Obzirom da građani Drniša u posljednje vrijeme sve češće izražavaju svoje nezadovoljstvo, kako kažu, nedovoljno osvjetljenim gradom i mračnim gradskim ulicama uslijed provođenja odnosno uvedenog tzv. svijetlostaja, pokušali smo doznati o čemu je riječ.

Hrvatski sabor je početkom 2019. godine izglasao Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, sljedeći EU praksu.
Kako i sam naziv kaže, cilj je zaštita od svjetlosnog onečišćenja uzrokovanog emisijama svjetlosti u okoliš iz umjetnih izvora svjetlosti kojima su izloženi ljudi, te biljni i životinjski svijet, uz korištenje energetski učinkovitije rasvjete.

Zakon je definirao obvezu jedinicama lokalne samouprave (gradovima i općinama) da postojeću javnu rasvjetu usklade u roku od dvanaest godina te je donesen Pravilnik kojim je uvedena obveza Svjetlostaja, odnosno vremenskog perioda tijekom noći u trajanju od minimalno 3 sata tijekom kojih se intenzitet rasvjete mora značajno smanjiti od 50% do 70% početnog intenziteta ili ukoliko to tehnički nije izvedivo potpuno ugasiti.

Kako doznajemo svjetlostaj se ne može uvesti na državne prometnice, važnije cestovne pravce, već mahom na lokalne prometnice, sporedne gradske ulice, seoske putove.

Osim onečišćenja uzrokovanog emisijama svjetlosti u okoliš, nije zanemariv ni trošak javne rasvjete.

Dapače on značajno opterećuje gradski proračun posebno u ovo vrijeme inflacije – kazao nam je gradonačelnik Drniša Josip Begonja u razgovoru kojega smo nedavno vodili povodom Dana grada emitiranog u programu Radio Drniša 14. kolovoza 2023.

Svjetlostaj je uključen na 94 trafostanice od njih 104, u trajanju po tri sata i već sada nedostaje novca za trošak na stavci javne rasvjete – poručuje gradonačelnik Begonja:
– ‘Svjetlostaj ima Dubrovnik, ima cijela unutrašnjost Istre, i to na pet sati a kod nas je na tri sata. Jasno da je inflacija razlog tome. Mi smo na preko 3 milijuna kuna godišnjeg troška za javnu rasvjetu. Iz kojeg izvora to financirati? Da podignemo cijenu komunalne naknade? A iz nje se financiraju i druge stvari.
Prošlu godinu preko dva milijuna kuna potrošili smo na javnu rasvjetu.
Planirali smo za ovu godinu 350 tisuća eura stavku u proračunu a u prvih sedam mjeseci već smo potrošili 300 tisuća eura, uz svjetlostaj i uz subvenciju Vlade koja traje do kraja rujna. Sad nam već nedostaje nekih 150 tisuća eura’, kazao je gradonačelnik Begonja.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian