Srednja škola Ivana Meštrovića obilježila Dan škole – zahvalnice umirovljenim profesorima

- 29. listopada 2010.

Prigodnom svečanošću Srednja škola Ivana Meštrovića danas je proslavila Dan škole.

Okupljenim učenicima, nastavnicima i ostalim uzvanicima uvodno se obratio ravnatelj škole Ivan Zeljko koji je kazao kako srednju školu trenutno pohađa oko 280 učenika a zaposlena su 33 nastavnika i 2 stručna suradnika. Škola nudi četverogodišnje i trogodišnje obrazovanje. U zadnjih pet godina od sredstava resornog ministarstva, Šibensko kninske županije te iz raznih donacija u školske objekte uloženo je 8 i pol milijuna kuna. Obnovljenje su školske radionice u Fenčevini koje su i opremljene u okviru projekta socijalno gospodarskog oporavka područja posebne državne skrbi. Riječ je o darovnici Svjetske banke od 400 tisuća kuna. Zahvaljujući tome ravnatelj Zeljko je naglasio kako je kabinet elektrotehnike najmodernije opremljen kabinet u Dalmaciji. No i radionice za strojare sadrže svu potrebnu opremu za održavanje suvremene nastave.

Škola raspolaže i sa sportskom dvoranom za koju je objekt ustupio Grad Drniš a u uređenje je prije dvije godine uloženo 5 i pol milijuna kuna. Riječ je o projektu za koji je najzaslužniji bivši ravnatelj Ivan Barišić, kazano je tako na današnjoj svečanosti.

U proteklom periodu uređene su i učionice koje sada sve imaju pristup internetu, u školi je postavljen video nadzor. Ravnatelj Zeljko je ujedno kazao da je u planu klimatizacija učionica, te kabinetska nastava za što će biti potrebno učionice opremiti projekcijskim platnom i računalima. Kao najveći aktualni problem još jednom je istaknut problem prijevoza učenika putnika zbog čega se u poslijepodnevnim satima ne mogu organizirati razne izvan školske aktivnosti te je škola u popodnevnim satima uglavnom prazna.

Govoreći o projektu Državne mature ravnatelj se pohvalio kako su drniški srednjoškolci a posebno gimnazijalci ostvarili odlične rezultate te su po uspješnosti iznad državnog prosjeka. Naveo je kako je državni prosjek za matematiku 2,91 dok su drniški učenici ostvarili 3,28, te za hrvatski jezik u kojemu je republički prosjek 3,23 a gimnazijalci su ostvarili prosjek od 3,23.

Učenica Ana Marija Marin govorila je o povijesti škole kazavši kako postoje podaci da je neposredno iza Drugog svjetskog rata u Drnišu otvoren ŠUP – Škola učenika u privredi, a 1960. ekonomska škola. Gimnazija je otvorena 1961. godine. Škole su se nalazile u današnjoj zgradi Porezne uprave.

Za vrijeme Domovinskog rata od 1990 godine. škola djeluje u prognaništvu u Splitu a nastava u Drnišu ponovno se uspostavlja 1996. godine. Škola nastavlja djelovati u dvije zgrade – gornjoj školskoj zgradi na Poljani i u zgradi školskih radionica u Fenčevini, koje se postepeno obnavljaju do današnje faze u kojoj zadovoljavaju sve standarde hrvatskog školstva.

Nazočnima su se obratili i gradonačelnik drniša Ante Dželalija te načelnik Općine Promina Paul Cota.

Drniški srednjoškolci, koji su danas imali skraćenu nastavu, izveli su i prigodni program. Školski vokalno instrumentalni sastav izveo je dvije pjesme dok su učenici koji ujedno pohađaju srednju glazbenu školu u Šibeniku Marija Prpa i Roko Radeljak odsvirali duet za flautu i klarinet.

Na koncu svečanosti priznanja za dugogodišnji rad u srednjoj školi dobili su nastavnici: Ante Matić, Manda Kosor, Milena Ille, Ivan Vukušić, Joso Zoričić, Boženko Živković Šupuk, Mile Brakus, Slavka Bilić, Ana Radas, Ivan Barišić i Adam Pejčić te spremačica Milka Barišić.

radio_srednja_1

srednja_radio_2


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Sljedeća objava

Serenade


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian