Spomen ploču progona naroda drniškog kraja postavila Matica Hrvatska ogranak Drniš

- 14. rujna 2021.

Ogranak Matice Hrvatske Drniš obilježio je jučer poslijepodne 30. obljetnicu progona naroda drniškog kraja u velikosprskoj agresiji, postavljanjem spomen ploče na lokaciji Napoleonov put – ispod Knezova u Drnišu.

Spomen ploča je postavljena na putu kojeg su u noći sa 16. na 17. rujna prošli mnogi Drnišani.

Žene, djeca, starci i bolesnici – pješačili su u strahu, boreći se za svoj život – preko Čikole do Zagore, te dalje vlakom i autobusima prema sigurnijim mjestima.

Sa svojih ognjišta protjerano je 17 000 stanovnika.  Novi dom narednih godina većini je bio u hotelima diljem Hrvatske.

Oni koji nisu željeli napustiti kućni prag, svjedoci su zlodjela koja su se na drniškom području odvijala naredne četiri godine okupacije: ubojstava, paleža, pljački, razaranja kulturnih spomenika, dobara, groblja, crkvi, tvornica i domova Drnišana.

Naredne četiri godine i duže bili smo prognanici.

Predsjednik drniškog ogranka Matice Hrvatske Stipe Ramljak ovom prilikom  je kazao:

 

Spomen ploču otkrio je 30-godišnj Ivan Vukušić iz Drniša, najmlađi sudionik drniške kolone 1991. godine. Ivan je rođen 12. rujna, bio je star četiri dana, u rukama ga je nosila majka Marija, evo kako se ona sjeća tog događaja:

 

Prigodnim riječima okupljenim građanima obratio se i gradonačelnik Drniša Josip Begonja i sam sudionik kolone 1991. godine

Kazao je kako je ovo tužna obljetnica kada smo tim putom, cestom spasa spašavali živote a budi uspomene i na sve ono što je prethodilo noći 16. rujna. Obilježje neka bude svjedok vremena svim budućim generacijama da znaju da smo spašavali glavu, u strahu i neizvjesnosti. Trebamo zapamtiti kako se povijest ne bi ponovila – kazao je gradonačelnik.

Prvi napadi dogodili su se 16. rujna 1991. godine u popodnevnim satima. Granate iz topova i tenkova, zatim iz višecijevnih raketnih bacača pale su na Drniš, Oklaj, Siverić i ostala drniška naselja, a u predvečerje je stigla i avijacija Jugoslavenske narodne armije.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian