Slika Gospe Visovačke po prvi put izložena u Drnišu

- 4. travnja 2016.

Foto: Josip Živković

Brojni drniški vjernici sudjelovali su na svečanom euharistijskom slavlju što je upriličeno u prigodi prvog pohoda slike čudotvorne Gospe Visovačke u Drniš. Svečani doček Gospine slike organiziran je u crkvi sv. Ante, odakle je potom krenula vjernička procesija do drniške župne crkve Gospe od Ružarija gdje je koncelebrirano misno slavlje predvodio visovački gvardijan fra Mate Gverić. Pohod Gospine slike organiziran je povodom Godine milosrđa čime je u drniškoj župi započela sedmodnevna duhovna obnova.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

U propovijedi gvardijan fra Mate Gverić podsjetio je kako su Gospinu sliku na Visovac donijeli sa sobom fratri Bosne Srebrene iz Kraljeve Sutjeske bježeći 1445. godine pred turskom najezdom. Fratri i narod koji je s njima došao iz Bosne u ove krajeve, odmah su tražili zagovor nebeske majke dolazeći se moliti pred njenom slikom. Od tada Gospina slike u središtu je štovanja vjernika koji joj svake godine hodočastee 2. i 15. kolovoza, na Gospu od Anđela i Veliku Gospu. S Visovca slika je premještena samo jednom 1648. godine za vrijeme Kandijskog rata kada su franjevci morali napustiti samostan i sliku sa sobom odnijeli u Šibenik. Franjevci su se na Visovac vratili 1676. godine, a donijeli su novu sliku Djevice u pozlaćenom okviru načinjenu prema staroj slici koja je ostala u Šibeniku. Tek je dvjesto godina kasnije, 1876. godine iz Šibenika vraćena originalna slika Gospe Visovačke koja se danas nalazi u samostanskom muzeju.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Oltarna slika Gospe Visovačke tijekom duhovne obnove u Drnišu bit će izložena za štovanje vjernicima tijekom cijelog dana u crkvi Gospe od Ružarija gdje će se svakodnevno u 15 sati moliti krunica Božanskog milosrđa, u 18.30 sati Gospina krunica, a od 19 sati bit će služene svete mise. Naredne nedjelje, 10. travnja, u 19 sati završno je euharistijsko slavlje kojeg će predvoditi meštar visovačkih novaka fra Jure Šimunović. Potom će uslijediti svečanost ispraćaja slike Gospe Visovačke na njen otok.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background