Slijedi jača promocija zaštićenih pršuta na domaćem i europskom tržištu

- 29. veljače 2016.

Foto: Josip Živković

Za proizvođače pršuta u Hrvatskoj ova bi 2016. godina trebala biti poslovno uspješnija i stabilnija od dosadašnjih. Čak četiri hrvatska pršuta zaštićena su na europskoj razini a sada slijedi njihova sustavnija promocija na domaćem i europskom tržištu, prije svega na onom u Sloveniji, čulo se na godišnjoj skupštini Klastera Hrvatski pršut koja je u Drnišu okupila 20-ak proizvođača iz cijele Hrvatske.

Tek Italija i Španjolska imaju veći broj zaštićenih vrsta pršuta od Hrvatske: kroz posljednjih 8 godina naša je zemlja uspjela osigurati oznaku izvornosti za istarski te zemljopisnog podrijetla za krčki, dalmatinski i drniški pršut. Domaće tržište godišnje potražuje 700 tisuća komada pršuta od čega iz domaće proizvodnje namiruje manje od polovice. U Klasteru hrvatskih pršutara koji okuplja 24 proizvođača iz svih dijelova Lijepe naše svjesni su kako je zaštita domaćeg pršuta tek početak posla. Predsjednik Klastera Darko Markotić ističe kako im je zadaća iznaći kvalitetna sredstva poput onih iz EU fondova, koja bi potom iskoristili za promociju svojih proizvoda, jer žele „svim akterima na tržištu od polja do stola pokazati što predstavlja ta zaštita kako bi ih naučili koje su to sličnosti i razlike među hrvatskim pršutima”.

Problema je za pršutare još uvijek puno, rečeno je na skupu u Drnišu. Pršutari očekuju da im u pomoć priskoči i država, kako to čini kod njihovih konkurenata u Italiji i Španjolskoj, osobito kad je riječ o obrtnom kapitalu do kojeg se teško dolazi, koji je preskup i to im onda guši proizvodnju.

Pršutarima bi trebala ne samo domaća svinja već i domaća klaonica pa se ne bi događao apsurd da po domaće svinjske butove moraju potegnuti do mađarskih klaonica jer ih mi više nemamo. Tržišta gladnog pršuta na sreću još uvijek ima: samo treba – svjesni su toga u Klasteru – promovirati pršut proizveden ovdje a ne uvezeni, pa će i ove godine biti održani Dani hrvatskog pršuta i to na Krku.

Klaster će podržati i drniški festival pršuta u rujnu ove godine kao i već tradicionalni sajam u Sinju koji je najavljen već za ožujak.

Sudionike skupa održanog u velikoj gradskoj vijećnici pozdravio je i gradonačelnik Drniša Josip Begonja, upoznavši ih s pripremama Grada za 3. Međunarodni festival pršuta Drniš 2016.

Foto: Josip Živković

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background