Sjećanje na Drnišanina Branka Jovića – prvoligaškog nogometnog sudca

- 20. ožujka 2012.

Branko-Jovic– “Bio je izuzetno kvalitetan nogometni sudac, a prije svega čovjek i dragi prijatelj. Više nije s nama ali mi smo još uvijek s njim”, pomno biranim riječima opisao je Drnišanina Branka Jovića predsjednik Nogometnog saveza Splitsko Dalmatinske županije Paško Viđak evocirajući uspomene prilikom obilježavanja četvrte godišnjice Jovićeve smrti.

Svake godine članovi splitskog Nogometnog saveza dođu u Drniš na groblje Sv. Arhanđela položiti cvijeće i zapaliti svijeće u spomen na čovjeka kojega, osim kao jednog od najboljih prvoligaških sudaca, pamte i kao prijatelja koji je jako volio društvo i pjesmu.

Branko Jović rođen je 19. travnja 1945. godine u Drnišu a nogomet je počeo igrati u omladincima DOŠK-a. U “Metalcu” iz Zadra igrao je od 1959. a nastavio u vranjičkom “Omladincu” uvijek kao obrambeni igrač, “centarhalf”. Karijeru nogometaša završio je 1973. u matičnom DOŠK-u, nakon 15 godina aktivnog igranja. 

Po zanimanju strojar, Jović je nogometni sudac postao u listopadu 1974. , 1976. stječe rang regionalnog, a 1979. saveznog arbitra. Nakon utakmica u drugoj ligi, za čije suđenje je redovito bio visoko ocijenjen, u dobi od 38. godina dolazi na “A listu”, 1983. godine postaje sudac prve nogometne lige. Sudio je u 189 susreta.

Slovio je kao sudac koji ne nasjeda provokacijama, pritiscima, koji je bio dostojanstven i staložen. Znao je kazati da mu je najbolja pohvala kada za njegovo suđenje kažu: “Sudio je neprimjetno”.

Zbog toga kakav je bio prijatelj, kolega i sudac zaslužio je da ga se sjeća, kazala je delegacija Nogometnog saveza Splitsko Dalmatinske županije. Osim predsjednika Viđaka u Drniš su stigli i tajnik saveza Davor Zekan, te Vlado Oršulić, Danilo Perkov i Slobodan Čakić a dočekao ih je Drnišanin Čedo Andrić.

pijetet-branko-jovic


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background