Sjajna ‘Noć knjige’ u Drnišu

- 24. travnja 2018.

‘Noć knjige’ sinoć je dupkom napunila Narodnu knjižnicu Drniš koja je manifestaciju organizirala u suradnji sa drniškim ogrankom Matice hrvatske i Udrugom žena ‘Sv. Roko’.
Zainteresirani građani pratili su promociju godišnjaka ‘Drniški libar’ u izdanju ogranka Matice hrvatske u Drnišu, uživali su u tradicionalnim drniškim slasticama uz glazbenu pratnju Roka Radeljaka i Ivana Samodola na gitari odnosno klarinetu a proglašen je i najčitatelj.

Godišnjak ‘Drniški libar’ tiskan je u nakladi od 250 primjeraka i besplatan je. Naslovnicu krasi mozaik akademske slikarice iz Drniša Silvije Sunare. Svoje radove objavljene u prvom izdanju predstavili su viši kustos Gradskog muzeja Drniš Davor Gaurina i učenik Srednje škole Ivana Meštrovića Ivo Ćevid. Predsjednik drniškog ogranka Matice hrvatske Stipe Ramljak u uvodniku je istaknuo kako je misao vodilja bila – spasiti od zaborava i otrgnuti zaboravu,
– ‘U godišnjaku ćemo objavljivati teme iz područja kulture, povijesti i umjetnosti. Također ćemo kroničarski pratiti društveno kulturna zbivanja i osvrtati se na važnije obljetnice. Namjera nam je i da se na njegovim stranicama predstavljaju lokalni pjesnici i prozni pisci a posebno smo posebni što su mladi autori prihvatili ponudu da objave svoje radove’, kazao je Ramljak zahvaljujući se pokroviteljima Šibensko kninskoj županiji, Gradu Drnišu, JU NP Krka, GIRK Kalunu i Knjigovodstvenom servisu Matić.

U prvom izdanju Davor Gaurina obrađuje temu ‘Prvi spomen Drniša, Josip Šiklić ‘Prvi spomen Siverića u povijesnim vrelima’ a Ivo Ćevid piše o ‘Grkokatolicima u drniškom kraju’.
Danijela Drezga osvrće se na proslavu obljetnice: 150 godina od osnutka ‘Slavjanske narodne čitaonice’, Robertina Hrstić na rad u Kazališnoj radionici ‘Mali meštar’ koja djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Drniš, Antonia Tomić na znanstveni kolokvij o fra Karlu Kosoru upriličenom povodom obilježavanja 175. obljetnice osnutka Matice Hrvatske u Drnišu, o čemu piše i Stipe Ramljak.
Objavljena je i poezija Miljenka Galića, Branke Grubač, Rose Petković, Albine Tomić, Ivana Topića, i Antonije Topić, te proza Jadranke Jagode Matić, Ivana Topića i Antonije Topić.

Odaziv na ‘Noć knjige’ bio je odličan, pa je zadovoljna bila ravnateljica Danijela Drezga koja je proglasila najčitatelja u 2017. godini te mu uručila prigodni poklon. Riječ je o čitatelju Josi Knezu koji je prošle godine pročitao 81 knjigu.
– ‘Ovisno o broju stranica tjedno pročitam jednu knjigu, odnosno do 90 knjiga godišnje, uglavnom je riječ o klasicima i bestsellerima, kriminalističkim romanima i tome slično, nemam nešto posebno, čitam i stručnu literaturu što mi dođe pod ruku o elektrotehnici. Čitam svaki dan, na taj način se i odmaram i nešto korisno radim’, kazao nam je Joso Knez.

Uz glazbenu pratnju Roka Radeljaka i Ivana Samodola, na klarinetu i gitari, uslijedila je degustacija tradicionalnih drniških slastica.
Narodna knjižnica i Udruga žena ‘Sv. Roko’ imaju, naime, namjeru ove godine tiskati kalendar sa receptima i fotografijama čuvenih drniških kolača kazala nam je Anita Patiera Matić:
– ‘Degustacija će biti još a za večeras su naše članice izradile puslice, kekse na mašinu, bruštulane bajame, kotunjadu, kroštule, te drnišku i panj tortu. U vremenu u kojem živimo u trendu su kojekakvi internetski portali i blogovi sa novim modernim kolačima pa nam je želja od zaborava sačuvati naše izvorno, tim više što je Drniš uvijek bio sredina koja je njegovala kulturu dobrog jela, i slanog i slatkog. Iz starih kuharica pojedinih Drnišanki izvukle smo tradicionalne recepte i prionule na posao. Nadamo se da ćemo i prikupiti dovoljno sredstava kako bi objavili kalendar’.

 


Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background