SITNICE PETNAESTI PUT

- 29. ožujka 2009.

Do pedesete godine života sve ide nekako lagano, rekli bismo svojim uobičajenim tijekom, rijetkost su u toj dobi problemi, ma kakve naravi bili. Jednostavno, živi se. Kad se prijeđe pedeseta, onda već dolazimo u fazu koju je jedan moj rođak zgodno nazvao: – Malo živim, malo životarim, malo životinjarim.

Kažu za ljude u pedesetima da su oni većinski vlasnici vlastitih životnih dionica. Strah ih je jedino da na životnoj burzi indeks rasta zapane u recesiju i sve se počne valjati nizbrdo. Takvom burzovnom indeksu nitko ne može umaknuti.

Uvijek su ove naše godine i prilika za svojevrsnu retrospektivu, one su prilika za svođenje životne bilance, što se počelo, što je bilo, do čega se došlo.

Sve je počelo još davne 1960.-e godine. Toliko je onda bilo puno djece u Drniškoj osnovnoj školi da sam ja morao prvi razred početi u Tepljuhu, pa sam onda,poslije mjesec i pol došao kući, u Drniš. Već tada sam osjetio što znači društveno raslojavanje. U Tepljuhu su se distancirali od mene jer sam za njih bio građanin, a po povratku u Drniš, za moje drniške kolege bio sam seljak iz Tepljuha. Srećom, brzo sam se uspio afirmirati, što dobrim učenjem, a što šakama. U našim malim dječjim glavama rojile su se razne misli. Svi smo mi nešto htjeli biti. Ja sam se dvoumio između pilota i milicionera, pa kad sam vidio kako je jedan od njih odvalio pljusku jednom mom starijem susjedu, odustao sam od tog nauma i počeo sanjati katedru i profesuru. Brzo je došla gimnazija i prvo pravo suočavanje s izazovima života. Prve ljubavi, prve tuge, prvi ushiti i prva razočarenja, sve je to nahrupilo na naša slabašna pleća. I borili smo se sa svime kako je tko znao. Jedno nismo nikad zapostavljali, to je učenje. Kad sada pogledam ondašnji rad na lektiri, i rad sadašnjih đaka koji lektiru i ne čitaju, već samo pogledaju filmove snimljene po književnim djelima, bude mi ih žao. Zato se oni osjećaju kul, zato oni ne mogu biti u bedu, zato njih zanimaju farme i big brotheri, celebritiji i njihove bračne i vanbračne avanture. Od nas šezdesetak koliko nas je došlo do mature u gimnaziji, svi smo ponešto završili. Ima među nama inženjera, profesora, liječnika različitih specijalnosti, ekonomista, opernih pjevača, a ima i politologa.

Ponekad se sretnemo. Tek tada postanemo svjesni nečega što godinama samo jača. To je nostalgija za korijenima, za zavičajem, nostalgija za onim vremenom kad smo bili mladi, a jedina čežnja svodila se na jednu riječ: voljeti. Jednom zgodom parafrazirajući jednog hrvatskog velikana, rekao sam da se u ljubavi spram Drniša ni od koga ne dam natkriliti. Bit će mi drago ako me mladi Drnišani svojim životima demantiraju.

Drnišanac


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian