Šest milimetara

- 1. listopada 2017.

Taman kad čovjek pomisli da se u Gradu ne događa ništa na kulturnom planu, uvijek se nešto lijepo desi, nešto što oduševi i, mora se priznati, i oplemeni čovjeka. Tako je u srijedu, 27. rujna, u Gradskoj knjižnici održana promocija knjige “Šest milimetara”, dobro poznate novinarke Josipe Pavičić-Berardini iz Zagreba. S puno znatiželje bio sam na promociji znajući autoričin javni rad kao novinarke, a znajući i da je ovu knjigu napisala boreći se s karcinomom. Vrlo tečno, fino izlaganje, priča o suočavanju s bolešću, sa svim onim bojaznima i strahovima koje čovjek nosi znajući zloslutnu dijagnozu. Fascinira njena smirenost, njena odlučnost u borbi s bolešću, i njena riješenost da je i pobijedi. Na kraju, večer promocije pretvorila se u ugodno druženje članica i članova Lige protiv raka iz Drniša i još ponekog zaljubljenika u lijepu riječ.
Onaj medicinski aspekt, kad se priča o karcinomu, uvijek je , gotovo pa isti. Ono što je različito, to su sumnje, strahovi i bojazni koje proživljava onaj tko se suočava s ovakvom dijagnozom. Gošća večeri bila je i doktorica Suzi Vatavuk koja se na nivou Županije bavi pitanjima prevencije i pitanjima ranog otkrivanja raka, pogotovo kod žena. Naglasila je značaj preventivnih pregleda žena, odazivanja na mmamografiju, a posebno je naglasila potrebu razbijanja predrasuda o odlasku liječniku.
Osobno me fascinira aktivizam kojim zrače ponajprije članice Lige protiv raka i njihovo učešće u svakoj akciji koja se provodi i na nivou Županije i na nivou cijele Hrvatske. Čini se da je upravo preventiva, kad pogledamo i jezik brojki, gotovo pa pola rješenje problema. Upravo na tom planu, planu preventive i edukacije žena, nemjerljiv je doprinos drniške Lige protiv raka.
Kad smo prije više mjeseci pisali o 150-oj obljetnici osnutka Gradske knjižnice, onda smo rekli kako je ona oduvijek bila u žiži bitnih kulturnih zbivanja, a mnoga je i sama ili pomogla ili kreirala. Tako je bilo i ovaj put. Voditeljica Knjižnice, gđa Danijela Drezga, u ulozi promotora, lagano i ležerno, u formi razgovora, uvela nas je u temu. Na kraju, to i nije više bila neka klasična promocija uz dociranje s katedre, već druženje ljudi koje muči jedan problem, svi se trude svojski ga riješiti.
Hvala i Ligi i Knjižnici na organizaciji ove lijepe večeri. Uz težinu osobnog iskustva, valja naglasiti i visoku literarnu vrijednost knjige Josipe Pavičić Berardini. Ne sumnjamo da će opet biti nekakvo novo događanje.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background