‘Ružičasti listopad’ u Drnišu

- 17. listopada 2018.

‘Ružičasti listopad’ – javnozdravstvena kampanja namijenjena ženama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, održana je danas u Drnišu na Poljani  u organizaciji udruge ‘Sve za nju’ i u suradnji sa srednjom školom Ivana Meštrovića, te uz potporu Grada Drniša i Lige protiv raka.

Tijekom kampanje učenici iz 24 škole u Hrvatskoj  snimiti će fotografiju ružičaste vrpce koju će formirati svojim tijelima. Svoj doprinos danas su dali i mladi Drnišani, a potom su svojim majkama odnijeli edukativni letak ‘Mama budi zdrava’. Cilj je potaknuti svijest o važnosti prevencije raka dojke. Statistike govore da obolijevaju sve mlađe žene. Vodeći se time, Udruga ‘Sve za nju’ odlučila je pokrenuti projekt ‘Mama budi zdrava’ namijenjen ženama mlađima od 50 godina.

Posljednji obrađeni epidemiološki podaci vezani uz rak dojke, a to su oni iz 2015. godine, kazuju da je te godine bilo oko 2.700 oboljelih žena, što svjedoči o opasnosti od te bolesti, ali je istodobno – ističe Ljiljana Vukota, čelnica udruge »Sve za nju« te voditeljica projekta »Ružičasti listopad u Hrvatskoj« – i pokazatelj činjenice da se u Hrvatskoj učinilo puno na prevenciji ove bolesti.

»Po tim podacima tzv. incidencije mi smo negdje u sredini u Europi i to je pohvalno, a ono što je još bolje i značajnije, činjenica je da u Hrvatskoj pada smrtnost od bolesti raka dojke do čega se došlo, između ostalog, zbog dobre liste lijekova, brojnih udruga koje šire istinu o toj bolesti i jačaju prevenciju te svakako i zbog od 2006. godine pokrenutog Nacionalnog programa za rano otkrivanja raka dojke koji sada počinje davati rezultate.

Uspjelo se probuditi svijest da na kontrolne preglede treba ići što češće i što ranije jer mamografija i ultrazvuk puno ranije otkrivaju bolest od nas samih koji do otkrića možemo doći pogledom na dojku ili tzv. palpiranjem.

Ako se otkrije u ranoj fazi, rak dojke je u čak 90 posto slučajeva izlječiv i baš zato prevencija je izuzetno bitna.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background