Roman o Zagori- kao molitva za oživljavanje zapuštenih sela

- 15. srpnja 2014.

Josip Budiša nakon prve knjige „Sve naše krize”,kratkih zapisa o krizama koje su pogodile Hrvatsku i generacije rođene pedesetih godina prošlog stoljeća, nedavno je objavio prvi roman naslovljen „Tragom sudbine” . Riječ je o poluautobiografskom romanu , kaže autor odrastao u unešičkoj Ceri , danas stalno nastanjen u Kaštel Sučurcu,u kojem je šezdesetak godina svoga života pretočio u privlačnu monološku priču u kojoj je na neposredan način prikazao nekadašnji život u selima naše Zagore, zbog čega roman ima i dokumentarnu i etnografsku vrijednost.

Josip Budiša

Budišin književni prvijenac literarna je molitva za oživljavanje naših zapuštenih sela, poziv na dublje promišljanje o nama danas i ovdje ,kamo to srljamo- zapisao je u predgovoru knjige glavni urednik izdanja Mladen Vuković , uvjeren da će čitatelj u ovoj „vlaškoj” priči uživati i naučiti neke izgubljene vrijednosti. Roman opisuje odrastanje glavnog lika Vlade u malom selu u Dalmatinskoj zagori, potom odlazak na školovanje u grad gdje Vlade upoznaje gradski život te prati njegov život do današnjih dana. Autor je svoju životnu priču omotao i neobičnim ljubavnim pričama, za koje ne znamo koliko su autobiografske.

Gostujući u našem programu , Josip Budiša kazao je kako nadahnuće za knjigu dobio je u svojoj rodnoj Ceri sjedeći ispod koštele gdje priča o Zagori teče , ali i u svakodnevnim umirovljeničkim šetnjama u Kaštelima. Budiša ističe:

{play}audio/josip_budisa.mp3{/play}

„Isto kao što ljudi nalikuju zemlji iz koje potječu ,nalikuju joj i jezik kojim govore. Budišin je jezik kao krajolik Dalmatinske zagore nerijetko tvrd i neizbrušen, ali još češće lijep u svojoj jednostavnosti i iskrenosti. Ako bismo knjižena remek- djela mogli usporediti s ružama uzgojnim u vrtu marljivim rukama vrtlara,onda je Budišin roman poljski cvijet iznikao na škrtu komadu zemlje,iz plodne crvenice koju je bura nanijela u kakvu škrapu”, zapisao je među ostalim u pogovoru knjizi Ivan Peroš koji je ujedno i lektor.

Predstavljanje romana javnosti planirano je u rujnu u Šibeniku i Kaštelima, dok središnje bit će u hladovini koštele za sinijom (tronogim okruglim stolom) u Budišnoj rodnoj Ceri uz domaću spizu ,gdje je i započeo svoju životnu priču pretočenu u roman „Tragom sudbine”. Roman potražite u Narodnoj knjižnici Drniš.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background