Razminiran zaseok Barišići u Kričkama

- 28. veljače 2013.

U Kričkama danas je upriličena svečanost primopredaje ‘Potvrde o razminiranosti zaseoka Barišići’, koju je Miljenko Vahtarić pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje uručio donatorima – City Centeru One i ITF-u, ustanovi za unapređenje sigurnosti ljudi iz Ljubljane.

Svečanosti u Kričkama uz predstavnike Hrvatskog centra za razminiranje i donatora, nazočili su i Dijana Pleština ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Đurđa Adlešić upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje “Hrvatska bez mina”, drniški dogradonačelnik Nikola Lovrić i šibensko-kninski dožupan Željko Šimunac.

Riječ je o razminiranju područja u zaseoku Barišići u Kričkama ukupne površine 17.968 četvornih metara. Razminiran je tek jedan dio neposredno uz okućnice, dok je veći dio ostao u minski sumnjivom prostoru, posebice rubna područja Petrova polja i padine planine Moseć. Dio novca za razminiranje u Baršićima prikupljen je u humanitarnoj akciju koju je pod nazivom ‘Daj 5 za Drniš’ krajem 2011. godine organizirao trgovački centar City center One Splitu a koju su podržali brojni poznati glumci, pjevači i sportaši pripremom koktela. Prikupilo se više od 41.000 kuna. Prikupljena sredstva ITF je udvostručio sredstvima Vlade SAD, njihovog najvećeg donatora. Izvođenje radova u studenom prošle godine trajalo je 15 dana, na razminiranju radilo je devet pirotehničara tvrtke ‘Tetrazen’ iz Ozlja, koji su radili isključivo ručnom metodom. Nađena je jedna rasprskavajuća mina. Radovi su ukupno stajali 38.535 USD –a.
44 km2 minski je sumnjiv prostora u Šibensko-kninskoj županiji , a upravo na području Grada Drniša najviše je mina. Od 26 četvornih kilometara sumnjivog prostora preostalo je razminirati još 16,9 km2.

Nikola Lovrić, zamjenik gradonačelnika Drniša uz zahvalu donatorima kazao je kako je dosada na našem području uspješno obavljeno razminiranje većine prioritetnog prostora uz okućnice i industrijskim zonama, te da je Grad Drniš bio prva lokalna zajednica koja je kupila 50 tabli s oznakama za mine i donirala HCR-u. Na drniškom području danas je 420 tabla koje upozoravaju građane na minska područja.

Miljenko Vahtarić pomoćnik ravnatelja HCR-a, istaknuo je da je u cijeloj Hrvatskoj 681 km2 minski sumnjivog prostora koji je obuhvaćeno 12 županija i 99 gradova i općina.
– “Od osnutka Hrvatskog centra za razminiranje 1998. godine ukupno je razminirano 440 km2, te isključeno preko 700 km2.
Od 1991. godine od zaostalih mina stradalo je 1965 ljudi, od toga 508 smrtno. Prošle godine stradalo su tri osobe”, kazao je Vahtarić, te dodao kako je u razminiranje utrošeno 4 milijarde i 100 milijuna kuna, a da bi Hrvatske bila bez mina očekuje se do 2019. godini utrošiti još oko tri i pol milijarde kuna, za što će se tražiti pomoć donatora ali i sredstva iz EU fondova. Do sada je povučeno za razminiranje 23 milijuna eura iz EU fondova.

Dijana Pleština ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH, zahvalila je donatorima što su omogućili mještanima zaseoka Barišići normalan život bez straha od mina. Naglasila da je da je još veliki dio Republike Hrvatske pod minama te svaka ovakva donacija puno za cijeli sustav, građane je pozvala da svaki minski sumnjivi prostor prijave, te zahvalila drniškom volonteru , koordinatoru za razminiranje Jošku Bukarici na dosadašnjoj višegodišnjoj aktivnosti na edukaciji građana.

Đurđa Adlešić upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje „Hrvatska bez mina” uz zahvalu donatorima izrazila je uvjerenje da će se ovakve humanitarne akcije nastaviti i dalje kako bi se uskoro svima u Hrvatskoj osigurao siguran korak, što je bio i cilj kada se odabirao prostor za razminiranje u Kričaka.
Trgovački centar City Center One danas je donirao i sredstva Dječjem vrtiću Drniš, ravnateljici Niveski Vlaić uručili su ček na iznos od 2.183 kune za nabavu didaktičkih pomagala.

Mine-Barisici-Kricke-1

Mine-Barisici---Kricke-2

Mine-Barisici-Kricke-3

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian