Raspored bogoslužja za Veliki tjedan Župe Gospe od Ružarija Drniš

- 9. travnja 2017.

RASPORED BOGOSLUŽJA U VAZMENOM TRODNEVLJU 
u crkvi Gospe od Ružarija

VELIKI ČETVRTAK  –  jutarnja molitva u 7 sati, a u 19 sati u župnoj crkvi Gospe od Ružarija MISU VEČERE GOSPODNJE. To je spomen na Isusovu Posljednju večeru, kad je ustanovio sv. Euharistiju (Pričest) i svećenički red. Tokom mise obred pranja nogu, a iza svete mise pjevani Gospin plač. Potom slijedi od 21,30 sati Getsemanska ura gdje vjernici razmatraju posebno teške trenutke koje je Isus prošao moleći se u Maslinskom vrtu. 
 
VELIKI PETAK – SLUŽBA MUKE GOSPODNJE – na Veliki Petak nema svete mise; ovo je jedini dan u godini kada se ne slavi misa kao spomen na Isusovo uhićenje, muku i smrt. Stoga se na Veliki petak moli jutarnja molitva iz časoslova koja je u 7 sati ujutro, a večernji obredi počinju u 19 sati: pjevana Muka po Ivanu, otkrivanje križa, klanjanje i ljubljenje križa, te na koncu sv. Pričest. Na Veliki petak je zapovjedni post i nemrs.
Iza obreda Velikog petka slijedi procesija sa Presvetim Sakramentom ulicama grada Drniša. Iz župe napominju – ‘poželjno je tko može da sudjeluje u ovoj procesiji, ali to ne zamjenjuje dolazak na obrede Velikoga petka’.
 
VELIKA SUBOTAVAZMENO BDIJENJE – Dan tišine i bdijenja – jutarnja molitva iz časoslova u 7 sati; Vazmeno bdijenje počinje u 21 sat. Blagoslovom ognja ispred Gospine crkve, te unošenjem Uskrsne svijeće u crkvu i pjevanjem Hvalospjeva uskrsnoj svijeći započinje sam obred. Nakon obreda na vazmenu subotu kako nalažu liturgijski propisi će biti blagoslov uskršnjih jela.
  • Blagoslov uskršnjih jela na Veliku subotu biti će sljedećim rasporedom: u Drnišu (Gospina crkva) u 11 sati te poslije večernjih obreda; u Kričkama – 14 sati, u Trbounju – 12 sati, u Sedramiću – 10.30 sati te u Žitniću – 11 sati. 
Iz Župe Gospe od Ružarija pozivaju vjernike da dođu na obrede Svetog Trodnevlja, jer ovo su dani bogati otajstvima na kojima počiva naša vjera.
 
Korizmena ispovijed starijih i bolesnih biti će ovaj tjedan (ponedjeljak utorak i srijeda u jutarnjim satima) potrebno je javiti se u župni ured za dogovor ili eventualno ako ima novih bolesnika koji nisu upisani i svećenik im nije prije dolazio.
 
Svete mise od Cvjetnice do Uskrsa su u crkvi Gospe od Ružarija. 
 
Za svetu ispovijed će biti moguće kroz ovaj Veliki tjedan (ponedjeljak, utorak i srijeda) za one koji se nisu ispovjedili: od 17 do 18 sati u Gospinoj crkvi. U Vazmenom Trodnevlju i na sam Uskrs nema ispovijedanja.
 
Na blagdan USKRSA sv. mise su uobičajenim nedjeljnim rasporedom.
Na USKRSNI PONEDJELJAK sv. misa je u Badnju u 10 sati i večernja sv. misa u Gospinoj crkvi u 19 sati.
 

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian