Pršut i sir – otvaraju sva vrata pa i EU Parlamenta! (FOTO)

- 6. ožujka 2014.

Kako smo najavili prošloga tjedna – Drniški pršut i sir prezentirani su u Bruxellesu u Europskom parlamentu, zahvaljujući SDP-ovom zastupniku Toninu Piculi.

Miljevački pršut i pancetu predstavio je Drago Pletikosa iz pršutane ‘Bel Cro’ Miljevci, dok domaći sir promovirao je Ivan Petrović iz Mini mljekare ‘I PAK’ iz Pakovog Sela. Skupa s njima putovao je i Zvonimir Marin predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta.

Čuvene gastronomske specijalitete s područja Šibensko-kninske županije predstavio je niz izlagača: Miranda Paić iz Skradina delicije od bajama i smokava, Alen Bibić iz Skradina svoje crno vino, a zadruga Primošten Burnji nazočne je počastila djevičanskim maslinovim uljem i kiselim kupusom.

Projekt je okupio 15-tak hrvatskih proizvođača od Dubrovnika do Zadra, koji su izložili hrvatske autohtone proizvode: vino, maslinovo ulje, pršut, sir, sol, slastice i riblje prerađevine na degustaciju.

Priliku su iskoristili i kako bi se informirali o mogućnostima zaštite svojih proizvoda pri EU, kao i učinkovitom povlačenju sredstava iz fondova za ruralni razvoj.

Tonino Picula istaknuo je tom prilikom da jadranski prostor nikada nije bio anoniman, ali da je ulaskom u EU mediteranska dimenzija dobila novi značaj.

– “Doživljaj Jadrana u Bruxellesu na najbolji je način predstavilo 15 dalmatinskih proizvođača. Pokazali smo hrvatski doprinos mozaiku vrhunske europske gastronomije te u budućnosti moramo učiniti sve da hrvatska autohtona kuhinja postane jedan od najprepoznatljivijih sastavnica europske gastronomije”, poručio je Picula u Bruxellesu.

Osim jadranskih okusa i mirisa Parlamentom su se širili i zvuci Dalmacije kroz napjeve u izvedbi klape Adriaticum iz Šibenika, a strane diplomate je posebno oduševila njihova izvedba Beethovenove Ode radosti, danas poznate kao himne Europske unije.

Uz proizvode hrvatskih izlagača, izložene su i 23 fotografije s motivima Jadranske Hrvatske autora Ive Pervana. Izložbu je otvorio Hannes Swoboda, predsjednik Saveza socijalista i demokrata.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background