Proslava 23. obljetnice osnutka 142.brigade HV

- 1. prosinca 2014.

Foto: Tome

Na današnji dan 1.prosinca 1991. godine utemeljena je 142. brigada i to dijelom od IV. bojne 113. brigade HV-a, mobiliziranih obveznika s područja tadašnje Općine Drniš i Šibenik i dragovoljaca Domovinskog rata.

Kroz njene postrojbe prošlo je gotovo sedam tisuća branitelja, stotinu ih je ranjeno, a 36 poginulo. 2249 pripadnika ove brigade nositelji su Spomenice Domovinskog rata iz 91. godine, dok 2104 odlikovano je medaljom Oluja.

Drniška brigada tijekom cijelog Domovinskog rata imala je osnovnu zadaću čuvati bojišnicu dugu čak 40 kilometara. Njene postrojbe uspješno su sudjelovale u nizu oslobodilačkih akcija gdje su uspješno izvršavale sve postavljene zadaće. Od prve akcije oslobođenja Nos Kalika, oslobađanja ostalih miljevačkih sela 1992. godine, akcije ‘Ljeto 94.’, do oslobađanja cijelog drniškog kraja u ‘Oluji’ i zadnje akcije ‘Maestral’.

Godišnjica osnivanja 142. Brigade HV Drniš obilježena je jučer u organizaciji istoimene udruge, najprije polaganjem vijenaca kod središnjeg križa uz crkvu Gospe od Ružarija u Drnišu, a potom i misom zadušnicom koju je u Gospinoj crkvi za poginule i umrle pripadnike brigade predvodio drniški župnik fra Petar Klarić.

Obilježavanje nastavilo se u hotelu Park u Drnišu zajedničkim domjenkom branitelja, obitelji poginulih i gostiju predstavnika svih jedinica lokalne samouprave sa drniškog područja, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, policije te političkih stranaka.

Stvaranja brigade prisjetio se Dragan Radeljak jedan od zapovjednika njenih postrojbi danas predsjednik Udruge 142. Brigade:

{play}audio/dragan_radeljak_011214_1.mp3{/play}

{play}audio/dragan_radeljak_011214_2.mp3{/play}

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background