Promocija zbirke pjesama “Oči boje lješnjaka” srednjoškolke iz Gradca Antonije Jolić

- 26. veljače 2010.

U prepunoj Vijećnici općine Ružić u Gradcu promovirana je zbirka pjesma “Oči boje lješnjaka” učenice trećeg razreda Ekonomske škole Ivan Meštrović u Drnišu, Antonije Jolić.

Zbirku je predstavio urednik i recenzent izdanja Anto Pranjkić, a s nekoliko pjesama predstavila se i autorica. Nazočne je najprije pozdravnim riječima pozdravio zamjenik načelnika općine Ružić Dalibor Durdov, koji je istaknuo važnost ovoga djela pogotovo zbog činjenice da je zbirku napisala 17-godišnja djevojka, kojoj se smiješi lijepa spisateljska budućnost. Govoreći o značaju ovoga djela Durdov je kazao da je Antonija Jolić samo jedan od niza talenata koji se kriju u zavičaju Ivana Meštrovića i Marka Perkovića Thompsona, širom svijeta poznatih kulturnih djelatnika. Ako je suditi po prvom djelu onda će Antonija brzo steći simpatije i pozitivne kritike.

Govoreći o zbirci urednik Anto Pranjkić je, između ostaloga kazao:

“Ljudima se zna dogoditi da dok grade svoje kuće slažući opeke izgrade i zid među sobom, zid koji će ih dijeliti. Slažući opeke vedrine i živosti, slažući ih strpljivo i s povjerenjem kroz svoje stihove, Antonija zida nova motrišta za nova razumijevanja, nove blizine i nove topline. Zato će se kritičari iz svijeta književnosti i složiti s konstatacijom da se ljepota njezinog pisanja nalazi u Antoniji samoj i da ona zapravo, ne krije ljepotu književnog izražavanja nego ljepotu onog ljudskog, često kod ljudi zanemarenog, osjećanja za život, istinu i realnost“, kazao je ovom prigodom Pranjkić i istakao da Udruga građana “Essegg“ sa sjedištem u Osijeku, koja je nakladnik ove knjige, a pod ravnanjem predsjednika udruge Ilije Matića, zapravo okuplja književnike te da izdavanjem prvijenaca pokušava mladim umjetnicima odškrinuti vrata konkretnijeg književnog stvaralaštva, što je u ovo vrijeme recesije i krize doista nesvakidašnji događaj.

Autorica djela “Oči boje lješnjaka“ Antonija Jolić zahvalila se nazočnima, obitelji i suradnicima na potpori, a na dar je od svojih sumještanki dobila tortu u obliku njene prve ukoričene zbirke pjesama. Ukupnom kulturnom ugođaju veliki doprinos dale su i mlade glazbenice Mia i Jelena Bojčić.

foto_web_3

foto_web_2


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Sljedeća objava

Kovačija


Prethodna objava

Sitnice 28. put


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian