Projekti štedljive javne rasvjete

- 19. listopada 2012.

Modernizacija sustava javne rasvjete po načelima energetske učinkovitosti i zaštite okoliša započela je i na području Grada Drniša . Projekti se realiziraju uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s kojim su i potpisani ugovori o realizaciji.

Riječ je o dva projekta ukupne vrijednosti dva milijuna i 336.000 kuna, od čega Fond osigurava 72 posto sredstava ,a ostatak Grad Drniš iz svog proračuna.

IlustracijaPočetkom ovog mjeseca šibenska tvrtka Controlmatik d.o.o. započela je s radovima na povećanju energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete na području svih naselja Grada Drniša .Radovi ukupno vrijedni milijun i 724 000 kuna, od čega milijun i 258.000 kuna su sredstva Fonda za zaštitu okoliša odnose se na povećanje energetske učinkovitosti smanjenjem potrošnje električne energije kroz smanjenje napona i to preko ugradnje u samim trafostanicama.

Drugi projekt odnosni se na modernizaciju javne rasvjete u samom gradu , ukupne vrijednosti 612.320 kuna, od čega 72 posto ili 545.864 kuna su sredstva Fonda za zaštitu okoliša ,a ostatak će se pokriti iz gradske blagajne. Kako je priopćeno iz uprave Grada Drniša za realizaciju ovog projekta upravo je s tvrtkom Gradatin d.o.o. iz Sesveta, sklopljen ugovor za nabavku i ugradbu štednih svjetiljki radi uštede električne energije i korištenja ekološki prihvatljivih izvora svjetlosti. U gradu će biti postavljeno 500 štednih svjetiljki.

Novi energetski sustav na godišnjoj razini omogućiti će velike uštede, mjesečne rate za javnu rasvjetu biti će i do nekoliko puta manje nego do sad te se očekuje oko 300 000 kuna godišnje uštede . Ne manji važni aspekt ove izmjene rasvjetnog sustava je i smanjenje svjetlosnog zagađenja jer su nove svjetiljke usmjerene, za razliku od dosadašnjih koje su svjetlost slale u svim smjerovima, samo prema zemlji te je nova rasvjeta diskretnija i prirodnija.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian