Prije 26 godina ‘Oluja’ nas je vratila kući

- 4. kolovoza 2021.

Na današnji dan prije 26 godina u 4 sata ujutro pod zapovjedništvom stožernog generala Zvonimira Červenka počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata “Oluja” u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.
Prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja

U svega nekoliko dana oslobođeno je 10 tisuća i 400 kvadratnih kilometara teritorija Republike Hrvatske što čini 18.4% ukupne hrvatske kopnene površine.

U akciji je sudjelovalo 200.000 ljudi. Poginula su 174 hrvatska branitelja, najmanje 1.100 je ranjeno, 3 su zarobljena a 15 je bilo nestalih.

Tog 5. kolovoza prije 26 godina oslobođen je i Drniš. Vratili smo se konačno svojim domovima. Svanuo je dan, obistinio se san kojeg smo četiri duge, preduge godine sanjali.

Dan oslobođenja!

Tužni i razočarani prizorima koji su nas zatekli, voljenom opustošenom rodnom kraju svejedno smo se veselili. Zapaljene kuće, opljačkani domovi, razrušene crkve, oskvrnute grobnice ….

Poginuli branitelji i osloboditelji. Neka im je vječna slava i hvala. Laka im hrvatska gruda za koju su položili život – za nas.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background