Predstavljena mapa “Sjećanje na Dalmaciju”

- 14. kolovoza 2009.

Program obilježavanja blagdana sv. Roka zaštitnika grada i Dana grada Drniša nastavljen je sinoć promocijom, izložbom, te koncertom u Gradskom muzeju Drniš.

U atriju muzeja predstavljena je grafička mapa ″Sjećanje na Dalmaciju″, koju su zajednički pripremili Gradski muzej Drniš i Školska knjiga Zagreb, a financijski pomogli Ministarstvo kulture i Grad Drniš.

Riječ je o litografijama nastalima po crtežima austrijskog poručnika Johanna HögelmĂĽllera, koji je sredinom 19. stoljeća boravio u zapovjedništvu Petoga lovačkog bataljuna u Splitu. Tijekom dvogodišnjeg boravka u Splitu proputovao je brojne predjele Dalmacije i Crne Gore, te kao slikar amater crtao krajeve i gradove u kojima je boravio ili kroz njih prolazio, među kojima i Drniš. Na temelju njegova 24 crteža, litografije je napravio Austrijanac Sandmann, a Neumann otisnuo oko 1847. godine. Mapu je predstavio Dražen Budiša u ime Školske knjige te ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Joško Zaninović koji je inicijator projekta izdavanja mape. Cijena mape je 400 kuna a može se kupiti u Gradskom muzeju. Ista mapa objavljena je i u nešto luksuznijem izdanju a novac prikupljen od prodaje te mape bit će doniran za obnovu crkvice Sv. Roka u Drnišu. U Gradskom muzeju postavljena je i izložba originalnih litografija koje su u posjedu drniškog muzeja.

U prepunom atriju Muzeja zajednički koncert održali su drniški Tamburaški orkestar Krste Odaka i klapa Drniš. Nastup je izuzetno toplo primljen od brojnih posjetitelja koji su velikim pljeskom i ovacijama pozvali na bis uz zajedničko pjevanje “Ruže crvene”

Drniški tamburaši


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian